Ga naar hoofdinhoud

Leiden gaat vervuilers op markt aanpakken

Leiden gaat strenger en met zwaardere sancties optreden tegen marktkooplieden die afval dumpen of achterlaten. Tegelijkertijd komt stichting marktpromotie met een plan om de hoeveelheid plastic (tasjes) aanzienlijk terug te dringen. Dat meldt de Leidse Courant, die schrijft dat het stadsbestuur hiermee reageert op vragen van raadslid Lianne Raat van de Partij voor de Dieren.

Foto: ter illustratie

Aanhoudende afvalproblemen

Raat ergert zich aan het aanhoudende afvalproblemen op de markt. “Bijna elke woensdag en zaterdag ligt de gracht na afloop van de markt vol met afval. Fruitdozen, piepschuimbakken, plastic tasjes en wat allemaal nog niet meer, komen in het water terecht”, schrijft Raat.

Ook elders in stad

Het raadslid constateert dat ook elders in de stad na marktdagen veel afval op straat ligt. Daar staan veelal dezelfde ondernemers als op de markt in de binnenstad. Volgens het stadsbestuur gaat er het een en ander veranderen. Zo zijn er al extra afvalcontainers neergezet. Ook komen er nieuwe regels, inclusief waarschuwingen en boetes, voor marktkooplui die allerlei verpakkingsmateriaal en ander vuilnis achterlaten. Hoe hoog de boetes worden en welke andere maatregelen op stapel staan, is nu nog niet bekend.