Ga naar hoofdinhoud

Luikse Markt Linne is een paradijs

Door Jean van Pol

Bij menig Limburgse braderiebezoeker staat Tweede Pinksterdag rood omcirkeld in de agenda. Dan staat de traditionele Luikse Markt in Linne op het programma. Ook bij marktkooplui staat dit gezellige volksfestijn hoog in het vaandel, zoals een rondgang over deze sfeervolle Midden-Limburgse jaarmarkt leert.

De circa tweehonderd marktkooplieden hebben hun waren nog nauwelijks uitgestald of ze moeten al volop aan de bak op de Luikse Markt Linne.

Meteen al druk

Klokslag tien uur. Officieel gaat de Luikse Markt Linne nu pas open, maar mede dankzij het stralende weer loopt al behoorlijk wat publiek door de straten van het dorp. De circa tweehonderd marktkooplieden hebben hun waren nog nauwelijks uitgestald of ze moeten al volop aan de bak. Het plezier is er niet minder om. Zoals bij Jolanda van Staalduinen die haar brood verdient met de verkoop van telefoonhoesjes en naar eigen zeggen al meer dan twintig jaar naar Linne komt.

Sfeer en gezelligheid

“Normaal gesproken sta ik voornamelijk op Belgische markten”, vertelt ze. “Dit is een van de weinige Nederlandse markten die ik nog doe. Waarom? Vooral vanwege de sfeer, de gezelligheid en de Duitse muziek die uit de boxen klinkt. Voor mij is het een stuk jeugdsentiment.” Achter een tafel met allerhande prullaria staat Gerrie Joosten uit Swalmen. Op weekmarkten staat deze 72-jarige voormalige marktkoopvrouw al lang niet meer, maar de Luikse Markt mist ze geen enkel jaar.

Wil je meer lezen over de Luikse Markt Linne en heb je een abonnement? Ga dan naar de online versie. Ben je nog geen abonnee? Kijk naar de mogelijkheden.