Ga naar hoofdinhoud

Markten in West hebben het moeilijk

Het gaat dramatisch slecht met de Ten Katemarkt. De ooit bloeiende warenmarkt bij de Kinkerstraat kampt nu met dalende aantallen bezoekers, steeds minder bestedingen en een uittocht van marktkooplieden.
 

We hebben nu veertig kramen met groenten en fruit op de markt. Dat is veel te veel van hetzelfde.
Martin Kelch van de marktcommissie Volgens Martin Kelch van de marktcommissie heeft veertig procent van de vaste kooplieden het afgelopen jaar een goed heenkomen gezocht. Voor de 120 plekken op de markt zijn nu nog dertig tot veertig vaste kraamhouders over.

Rampzalig, noemt Kelch de neergang van de warenmarkt. Inspanningen van het stadsdeel om de Ten Katemarkt nieuw leven in te blazen, hebben volgens hem een averechts effect gehad. Kelch: ”Het stadsdeel heeft een bom onder de markt gelegd en wij zitten met de brokken. Sinds het stadsdeel de sturing naar zich toe heeft getrokken, is het razendsnel bergafwaarts gegaan.”

De wens om het assortiment op de markt te verbreden, heeft in de praktijk juist geleid tot een eenzijdig aanbod. ”We hebben nu veertig kramen met groenten en fruit op de markt. Dat is veel te veel van hetzelfde,” zegt Kelch die samen met de andere marktkooplieden naar de rechter is gestapt om een stop op de toelating van nog meer fruithandelaren te eisen.

Nieuw profiel
Kelch: ”De leegloop van de markt zorgt ervoor dat de lege plekken worden gevuld met lotelingen. Die komen de ene keer wel en de andere keer niet. Naar branchering wordt helemaal niet gekeken.” Kelch concludeert dat het gezamenlijke doel van marktkooplieden en stadsdeel, een aantrekkelijke en gezellige markt met een gevarieerd aanbod, hierdoor steeds verder uit zicht raakt.

De stadsdeelraad in West spreekt later deze maand over de toekomst van de warenmarkten. Niet alleen de Ten Katemarkt maakt slechte tijden door, ook de Bos en Lommermarkt heeft het moeilijk. Het stadsdeel wil beide markten een nieuw profiel geven. De Ten Katemarkt moet een levendige markt worden voor het hele stadsdeel, de Bos en Lommermarkt moet een markt voor de wijk worden, met de nadruk op etenswaar.

De marktcommissie van de Ten Katemarkt heeft een voorkeur voor een verzelfstandiging van de markt, maar het stadsdeel wil hooguit enkele taken in handen van de marktkooplieden geven. Kelch: ”Het stadsdeel laat zich adviseren door onderzoekers die nul komma nul verstand hebben van markten. Wij hebben tientallen jaren ervaring.” De marktkooplieden zijn van plan de raadsvergadering massaal te bezoeken. ”Als de uitkomst slecht uitpakt, gaan we flink op de barricaden.” (Patrick Meershoek)

Bron: Parool.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.