Ga naar hoofdinhoud

Markten maken de stad

Markten maken de stad. De afgelopen decennia zijn vooral in kleine kernen veel weekmarkten verdwenen of gereduceerd tot een plek met alleen nog een kaas, groente- en viskraam. Negen studenten van de Academie van Bouwkunst in Rotterdam deden niet alleen onderzoek naar nieuwe bedreigingen, maar bedachten ook innovatieve oplossingen. Marktvisie licht enkele plannen eruit.

Drijvende markten.

Economisch van groot belang

Markten zijn niet alleen economisch van groot belang. Ze hebben ook een sociale rol binnen een stad, wijk of dorp. Juist die verbindende functie wordt nogal eens over het hoofd gezien wanneer een gemeente besluit een markt te sluiten, zo ondervond Tijs van den Boomen, stadsonderzoeker en journalist, toen hij in 2019 – samen met Louise Wesselius voorzitter van de CVAH – betrokken raakte bij het verzet tegen de sluiting van de Bos en Lommermarkt in Amsterdam.

Meegaan met veranderingen

De wijk was veranderd, er waren meer welgestelde inwoners neergestreken. Dus moest ook de markt meegaan in die verandering, was de mening van de gemeente. De gemeente Amsterdam ging voorbij aan enkele belangrijke pijlers van de markt, namelijk de buurtdynamiek, armoedebestrijding, zelfredzaamheid en culturele uitwisseling. “Er werd puur economisch naar de markt gekeken”, blikt Tijs terug op die tijd.

‘Verbindende functie

markt wordt nogal

eens vergeten’

Behoefte aan goedkoper spullen

“De gemeente vond zowel het aanbod als het type bezoeker van de markt te eenzijdig. Te veel goedkope stoffen, kleding, groente en fruit. De gemeente vond de uitstraling van de markt te armoedig. Vanwege de nieuwe inwoners moest de markt worden opgeheven, om er na een afkoelperiode van twee jaar mogelijk een andere voor in de plaats te zetten. Ik redeneerde andersom: er staan elke dag twintig kooplieden en de armere mensen uit de buurt zijn er ook nog steeds. Zij hebben juist behoefte aan goedkope producten. Het aanbod verrijken, oké, maar gooi de oude schoenen niet weg.”

Lees het volledige verhaal in Marktvisie editie 9.