Ga naar hoofdinhoud

Marktmeester niet ontevreden over opzet Voorjaarsmarkt

Elders in het land is het fenomeen nog weleens een heikel punt, maar in Den Helder weten we inmiddels al niet meer beter, ‘Koopzondag’. Elke laatste zondag van de maand openen de ondernemers in de binnenstad hun deuren om kooplustigen de kans te geven om in alle rust hun slag te kunnen slaan. Met enige regelmaat is aan deze openstelling een thema verbonden en dit keer was het de Voorjaarsmarkt.

Marktmeester Flip Kos wilde het eens anders doen dan anders en had de euvele moed gehad om de gehele Beatrixstraat verkeerslam te maken en een geheel andere inrichting aan de markt te geven. Dus niet kraam aan kraam, maar clusters van kramen her en der verspreid over de straat. Hoewel hij volmondig toegeeft dat het allemaal beter en anders kan, is hij zeker niet ontevreden over deze opzet.

Een waterig zonnetje, afgewisseld met vijftig tinten grijze wolken en een fris windje, vormden het weerdecor voor deze dag. De meeste winkeliers hadden de moeite genomen hun zaak voor deze zondag te openen, hoewel een aantal deuren toch dicht bleef. “Natuurlijk zit een deel van de eenmanszaken niet echt te wachten op dit soort dagen en genieten die liever van hun welverdiende weekeinde”, zegt Kos begrijpend. “Dat is niet meer dan logisch. Ook de crisis en het aantal andere georganiseerde evenementen op deze dag werken niet echt mee aan aanloop voor de markt”, laat hij in alle eerlijkheid weten. “Dat zou anders moeten en kunnen.”

Van alles te doen

Toch was het vorige week zondag gezellig bedrijvig in het Helderse stadshart. Het was een komen en gaan van mensen en een ieder kon zijn eigen graantje meepikken. Op de Beatrixstraat was er veel te beleven, zoals een draaimolen en de meiden van Voltigevereniging Den Helder, die op een oefenpaard de meest halsbrekende toeren wisten uit te voeren en de aandachtige toeschouwers versteld lieten staan. Her en der deelden de ‘meisjes van Verkade’ koekjes uit. Ook in de andere straten was er voldoende loop en reuring en konden echte koopjesjagers een flinke slag slaan. Echtpaar Den Els staat net buiten de stad op een camping en meldt het allemaal “geweldig” te vinden. “Erg leuk dit, heerlijk struinen en voor elk wat wils.”
“Het moet allemaal nog een beetje groeien”, volgens Kos. “Geef dit een paar jaar en het komt allemaal wel voor elkaar. De tijd dat op de markt je gulden een daalder waard was ligt inmiddels ver achter ons en we moeten door. De concurrentie is moordend, maar qua kraamhuur zitten we hier in een zeer gunstig tarief.” Al met al was het een best vermakelijke zondag in down town Den Helder.

Bron: Denhelderactueel.nl