Ga naar hoofdinhoud

Marktondernemers in tv-documentaire

De documentaire drieluik ‘Kansen Krijgen Kansen Pakken’ van Ireen van Ditshuyzen vertelt de verhalen van maatschappelijk betrokken Nederlanders met een niet-westerse achtergrond. Negen hoofdpersonen worden gevolgd, waaronder twee marktondernemers. 

Sinan heeft zijn eigen 'winkel' op de Haagse Markt met avondkleding. ©IdtV
Sinan heeft zijn eigen ‘winkel’ op de Haagse Markt met avondkleding. ©IdtV

In ‘Kansen Krijgen Kansen Pakken’ worden de hoofdpersonen gevolgd tijdens hun werk, met familie, in hun buurt, op school en thuis. Jonge mensen, van wie de (groot-)ouders ooit als gastarbeider hier naartoe kwamen, die zich hebben ontwikkeld tot Nederlandse wereldburgers.

Ze zijn in Nederland geboren en getogen, hebben tegenslagen overwonnen en kansen gepakt. Door hun achtergrond schakelen ze met gemak tussen verschillende culturen en identiteiten. Ze zijn Nederlander, maar ook Turk, Marokkaan, Ghanees, moslim, christen, atheïst, liberaal of socialist.

Uitzending

Welke stappen hebben zij gezet? Hoe hebben zij barrières doorbroken en wat moesten zij daarvoor doen en laten?

Appie (midden) is eigenaar van Ap's Recycling. Zijn bedrijf bouwt markkramen op en af en houdt de markt schoon. ©IdtV
Appie (midden) is eigenaar van Ap’s Recycling. Zijn bedrijf bouwt markkramen op en af en houdt de markt schoon. ©IdtV

Naast de maatschappelijk geslaagde twintigers en dertigers van nu, kijken we terug in de tijd en laten we de historische context zien van de periode waarin onze hoofdpersonen en hun ouders opgroeiden.

Sinan is te zien in de documentairereeks, die een eigen ‘winkel’ met avondkleding heeft op de Haagse Markt. En Appie, eigenaar van Ap’s Recycling. Zijn bedrijf bouwt marktkramen op en af en houdt de markt schoon.

De documentaire wordt uitgezonden op: zondag 22 mei , 29 mei en 5 juni om 21.05 uur op NPO2.