Ga naar hoofdinhoud

Maximaal 250 mensen op de markt, of is er een escape mogelijk voor jaarmarkten en braderieën?

Premier Mark Rutte maakte op 24 juni bekend dat er vanaf 1 juli versoepelingen komen, onder andere voor bijeenkomsten in de binnen- en buitenlucht. Er geldt vanaf 1 juli geen limiet voor het aantal bezoekers van bijeenkomsten, als iedereen anderhalve meter afstand kan houden en er vooraf wordt gereserveerd. Als reserveren niet kan, geldt wel een maximumaantal: 100 bezoekers binnen, 250 buiten.

De jaarmarkten en braderieën vallen onder het kopje evenementen. De meeste organisatoren hebben aangegeven dat ze zelf de mogelijkheden hebben om alles in goede banen te leiden. Grotere evenementen laten vanwege vergunningsaanvragen langer op zich wachten. Premier Rutte zei eind juni dat hij verwacht dat die half augustus weer kunnen worden gehouden. De versoepelingen gaan verder dan het kabinet aanvankelijk van plan was. “We kunnen meer doen dan we hadden gedacht”, zei Rutte, omdat volgens hem alle regels goed zijn nageleefd.

Escape

Of is er toch een escape voor jaarmarkten en braderieën? Joke Dieterman van Organisatieburo Mikki wees de redactie van Marktvisie op de uitzondering die er is voor dierentuinen, pretparken en ‘andere buitenlocaties met doorstroom van bezoekers’, waar de jaarmarkten en braderieën zonder al te veel fantasie ook onder kunnen vallen. Voor die locaties is 1,5 meter afstand nog steeds de regel (locaties zorgen zelf voor naleving van deze regel), maar er geldt geen maximumaantal personen.

Lees hier de regelgeving op de site van de overheid en hier hoe de CVAH erover denkt.