Ga naar hoofdinhoud

Meer valse eurobiljetten in Nederland

Het aantal valse eurobiljetten in Nederland is in het eerste halfjaar van 2014 toegenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In de afgelopen zes maanden zijn 23.900 valse eurobiljetten onderschept en geregistreerd.

Vergeleken met de ruim 16 miljard echte eurobiljetten die wereldwijd in omloop zijn, blijft het aantal aangetroffen valse eurobiljetten gering. De valse biljetten die zowel in Nederland als in de andere Europese landen het meest uit circulatie worden gehaald, betreffen de €20 en €50 biljetten.

Markt

De politie waarschuwt al langere tijd voor valse bankbiljetten van met name 50 euro. “Valse biljetten worden vaak uitgegeven via de ambulante handel, zoals markten, maar ook in supermarkten”, aldus de politie. “Bij twijfel over de echtheid van een biljet, adviseren wij ondernemers en particulieren het biljet niet te gebruiken of aan te nemen en aangifte te doen bij de politie.” Markten zijn, zo bleek de afgelopen weken, geliefde plekken om vals geld uit te geven. “Ik krijg steeds meer signalen uit de markt over vals geld”, zegt Henk Achterhuis, voorzitter van de Centrale Vereniging voor Ambulante Handel. Bij de CVAH komen de afgelopen tijd wekelijks een à twee meldingen binnen, meldde Achterhuis tegenover de NOS.

Kenmerken

De eurobiljetten zijn door de echtheidskenmerken goed beschermd tegen vervalsing. Het is belangrijk dat het publiek alert is en kennis heeft van deze echtheidskenmerken, stelt de Nederlandse Bank (DNB). Informatie hierover is te vinden op de website van DNB en via de ‘Eurobiljet app’. Van 23 juli tot en met 1 september 2014 vindt bovendien de tentoonstelling ‘Het nieuwe gezicht van de euro’ plaats in het Atrium van het Stadhuis in Den Haag. Op deze tentoonstelling is eveneens uitgebreide informatie te vinden over de echtheidskenmerken van eurobankbiljetten.

Nieuw biljet €10

De tentoonstelling presenteert ook het €10-biljet uit de nieuwe Europa-serie. Op 23 september 2014 zal dit biljet in omloop komen. De bankbiljetten uit de nieuwe serie zijn volgens de Europese Centrale Bank nog veiliger door de verbeterde echtheidskenmerken.