Of je hem nu op de markt ziet of inhaalt op de autosnelweg; je wordt gewoon vrolijk van de nieuwe verkoopwagen van Overdevest Kaas. Tegen een achtergrond van goudgele kaas en een groene wei kijken koeien je nieuwsgierig aan. De drie molens op de afbeelding verwijzen naar Stompwijk, waar de onderneming van Esther Overdevest (53) vandaan komt.
Door Erik Kruisselbrink.

Overdevest Kaas is sinds donderdag 7 april met de nieuwe kaaswagen op diverse markten in Zuid-Holland, Zeeland en Gelderland te vinden. Als we exact een week later een bezoek brengen in Zierikzee, staat de verkoopwagen er op z’n paasbest bij. Letterlijk, want het paasweekend is aanstaande. “We hadden de wagen de dinsdag ervoor opgehaald en de kassa en de vacuümmachine uit de vorige wagen erin overgezet. Op woensdag gingen de kazen erin en donderdag was het me toch slecht weer…”, aldus Esther Overdevest (53) uit Stompwijk. Zij kan er wel om lachen en liet zich er zeker niet door het uit het veld slaan. “Ik heb jarenlange ervaring.”
Zelfbediening
Voor de wagen staan drie parasols opgesteld. Op acht tafels zijn voorverpakte producten te pakken door de consument, die er met zijn winkelmandje tussendoor kan lopen en daarmee kiest voor zelfbediening. Er staan proefbakjes bij. Uiteraard wordt er in de fonkelnieuwe verkoopwagen ook kaas ‘vers van het mes’ gesneden. Ze staat deze donderdag, net als anders, samen met haar vriend Marco van Leeuwen in de wagen.
‘Als meisje van zeven hielp ik mijn vader al met simpele klusjes’
Esther runt de onderneming in principe in haar eentje, maar kreeg ruim tien jaar geleden versterking in de persoon van haar partner. “Marco komt uit de IT en op een gegeven moment hield zijn baan op. Dat was in 2010. Ik vond op dat moment dat hij mij voorlopig zou kunnen helpen en dat is altijd zo gebleven”, vertelt de Zuid-Hollandse met een grote glimlach. Vader Aad en zus Inge verrichten daarnaast nog allerlei hand- en spandiensten op de achtergrond.
Droom werkelijkheid
Met de nieuwe wagen is een meisjesdroom uitgekomen, vertelt een opgeruimde Esther die de kaashandel in 2015 overnam van haar vader Aad. “Mijn vader was toen 77 en tot die tijd hadden we het bedrijf vanaf 2000 samen in een VOF. Hij is in de jaren zestig al begonnen op de markt. Het zijn lange dagen en op een gegeven moment werd het echt te zwaar voor hem. Samen hadden we twee wagens en allebei onze eigen markten. Ik heb daarna de beste plekken van ons beiden aangehouden en ben met één wagen doorgegaan.”

Voor Esther was het nooit een vraag wat zij later wilde worden. “Ik ging als meisje van zeven, acht al met mijn vader mee naar de markt. Daar deed ik dan eenvoudige dingetjes, zoals spulletjes aangeven en koffiezetten. Ik heb er nooit over gedacht om iets anders te gaan doen.” En daar heeft de onderneemster ook geen moment spijt van gehad. “Het is altijd anders. Iedere dag sta je op een andere plek en heb je andere klanten. Op dinsdag sta ik in Monster en op donderdag in Zierikzee. Daar verschilt de mentaliteit weer sterk van die in Zoetermeer, waar ik een dag later sta. Op zaterdag sta ik tenslotte in Vaassen, dat opnieuw weer anders is qua plek en mensen.”
Esther Overdevest ziet ‘kazen met een verhaal’ als trend
Tot voor kort ging Esther met een acht meter lange verkoopwagen op pad die ze twaalf jaar geleden bij BK Market Trailers had gekocht. “Mijn vader had daar zijn vorige wagen ook al vandaan.” Gezien de jarenlange contacten kwam Overdevest ook deze keer weer bij BK uit. De nieuwe wagen meet eveneens acht meter. “Langer kan ook niet, want dan past het niet op sommige markten.” Groot verschil is ook dat de vorige wagen helemaal wit was, in tegenstelling tot het vrolijke geel en groen, inclusief mooie foto’s, op de nieuwe. “Ik wilde de vorige ook al laten bestickeren, maar kwam er niet helemaal uit in welke kleuren dat dan zou moeten.”
Bij de aankleding van de jongste aanwinst werd Overdevest geholpen door Evert van Pul van Isidoro Signing. “Ik wist wat de kleuren moesten zijn en dat ik er koeien en molens op wilde hebben. Daar heeft hij iets moois van gemaakt. Dat leverde ook alleen maar positieve reacties op van klanten en collega’s die ook even een kijkje kwamen nemen.”

Verschuifbaar dak
Naast een gekoelde vitrine en een gekoelde werkbank kan ook de complete wagen worden gekoeld als deze in de loods aan de stekker gaat. Dan gaat de windklep boven de cabine naar voren, zodat ook verse lucht kan worden aangezogen. “Als de stekker er weer uit gaat, schuift die overkapping terug, zodat je weer kunt rijden. De koelmotor zit op het dak van de cabine. Zo heb je geen last van het geluid als je in de wagen staat.”
Het assortiment is gelijk gebleven in de nieuwe verkoopwagen. “Kaas, boter en eieren”, vertelt Esther. “Naast de Nederlandse kazen heb ik ook een uitgebreid assortiment aan buitenlandse kazen, zoals brie en rode en blauwe schimmel- en kruidenkazen. Daarnaast hebben we een aantal bijzondere kruidenkazen met wasabi en honing, naast de gebruikelijke soorten met fenegriek en Italiaanse kruiden.
Een verhaal
In coronatijd heeft kaashandel Overdevest goede zaken gedaan, net als bijna alle foodaanbieders op de markt. “De horeca was dicht, dus de mensen konden nergens heen. Daarom kochten ze meer bijzondere kaassoorten voor bij de borrel of voor bij het koken. Ook de thuiswerkers hebben ons toen ontdekt, zodat we er een nieuwe klantengroep bij kregen.”
De belangrijkste consumententrend werd versterkt door de coronaperiode: kazen met een verhaal. Bijvoorbeeld het boerenkaasassortiment waar je uitleg over kunt geven en de Jumbokaas van 90 kilo die volop de aandacht trekt. Verder hebben we een ‘Driemolenkaas’ omdat we uit Stompwijk komen en we daar drie molens hebben. Dat is ons huismerk. Het is een heel romige kaas, lekker smeuïg en minder zout. Deze is geschikt voor op brood, maar kun je ook op de borrelplank gebruiken.” Esther betrekt haar kaas bij verschillende leveranciers.

100 procent goed
Met de nieuwe wagen heeft Esther haar ondernemersplaatje voor de komende tien à vijftien jaar compleet. “Ik richt mij volledig op de markten waar ik nu sta. Ik hoef er geen tweede wagen bij. Dan zou je daar personeel op moeten zetten en dat levert je weer nieuwe zorgen op. En waarom zou ik? Ik ben helemaal tevreden zo.”