Ga naar hoofdinhoud

Minder bezoekers op de weekmarkt? Verwen uw klanten eens extra!

Wie de krantenberichten over de levensverwachting van de markten in Nederland een beetje volgt belandt al snel in een treurige stemming. De grote landelijke markten zien hun bezoekersaantallen in rap tempo afnemen en de duizenden weekmarkten in dorpen en steden lijken steeds meer terrein te verliezen en steeds vaker te worden verbannen naar een hoek van de stad. De oorzaak? De oudere generatie trouwe marktbezoekers komt (zeker sinds de coronapandemie) minder vaak naar de weekmarkt terwijl de jongere generatie weg lijkt te blijven zo concludeerde eerder Nieuwsuur

Een positieve uitzondering hierop vormen de ‘thema-markten’ waar voor mensen nieuwe en verrassende dingen te zien en te beleven zijn. Bezoekers komen hier voor de beleving en om nieuwe dingen te ontdekken of nieuwe culturen te ontmoeten. Juist dit soort thema-markten zou een inspiratiebron moeten zijn voor de traditionele markt.
Natuurlijk heeft de lokale groenteman zijn reguliere stroom aan producten en dit ineens omgooien zal zijn handel niet goed doen. Maar juist door wat verrassende producten mee te nemen en deze vooral te laten proeven en beleven kan een boost geven aan de ontdekkingsdrang van de bezoeker. Je kunt de kinderen van de bezoekers elke week een banaan geven als ze langskomen, zeker blijven doen, maar waarom de volwassenen niet eens een stukje Mirabel aanbieden als verrassing. Zo eenvoudig maak je van het wekelijkse marktbezoek weer een ontdekkingstocht.

Cadeautjes scoren bonuspunten

Maar er is meer. Zo rond het einde van het jaar willen veel koopmannen zich onderscheiden met een extra cadeautje voor de feestdagen. Maar waarom wachten tot de kerst?
Juist op andere momenten komt een klein relatiegeschenk extra als verrassing omdat de bezoeker er niet op rekent.
Zo kan de groenteboer uit het eerder voorbeeld eens zijn klanten een appel met logo cadeau doen. Daarmee verander je een regulier product ineens in een communicatiemiddel. Of laat eens wat Tony Chocolonely’s wikkelen met je bedrijfsnaam. Naast dat je de bezoekers er mee verrast doet dit het waarschijnlijk ook erg goed op de sociale media. Extra reclame voor de markt!

Tasje erbij?

Plastic tasjes zijn in heel veel gevallen al verboden, maar ook de bezoekers kijken steeds vaker met argusogen naar het gebruik van plastic op de markt. Het meenemen van een draagtas naar de markt is steeds meer vanzelfsprekend geworden en heeft zelf gezorgd voor de terugkeer van de katoenen draagtas als gadget in het straatbeeld.

Omdat de wegwerptasjes vroeger na elk gebruik in de prullenbak (of erger) belandden moest de productie zo goedkoop mogelijk zijn, ze gingen tenslotte maar heel kort mee. De welbekende witte tasjes waren goedkoop en werden in bulk weggegeven.

Nu de tassen echter langer mee gaan en continu zichtbaar zijn in het straatbeeld bieden ze een uitgelezen kans om in te worden gezet als promotie van de marktkoopman of als de weekmarkt als geheel. Verras daarom uw standbezoekers eens met een mooie bedrukte katoenen tas waarop duidelijk zichtbaar is dat de weekmarkt nog steeds terzake doet. Als iemand op die manier gratis reclame loopt voor de markt is dat mooi meegenomen. Wie denkt dat dit niet werkt moet nog maar eens terugdenken aan de welbekende gele tassen van ’t Stoepje. Iedereen die deze tassen zag wist dat de drager rechtstreeks bij de markt vandaan kwam. Ditzelfde effect kan ook bereikt worden met een mooie weggever in de vorm van een draagtas of andere gadget.

Blijf inspireren

Het wekelijkse gedragspatroon zal niet ineens verandert worden met een klein cadeautje of een nieuw product. Wel verandert het de mindset van de bezoekers als er met regelmaat wat verrassends gebeurt tijdens het marktbezoek. Dat kan in de vorm van een originele act, een bijzondere ontmoeting, kookdemonstratie, een verrassend product of een klein relatiegeschenk. Het belangrijkste is dat er elke keer wat nieuws te beleven valt op de markt. Een schone taak voor de promotors van de markt, maar ook zeker van alle marktkoopmannen en vrouwen samen.

Een mooie marktdag toegewenst!

De informatie in dit partnernieuws is afkomstig van een van de commerciële partners van de Eisma Media Groep.