Ga naar hoofdinhoud

Moeilijke tijden voor kerstmarkten

Net als vorig jaar, zijn het vanwege de coronabeperkingen lastige tijden voor kerstmarkten. Waar er vorig jaar helemaal geen kerstmarkten werden georganiseerd, mogen deze nu onder voorwaarden vaak wel plaatsvinden.

RTV Noord meldt dat net over de grens bij Groningen de kerstmarkten in Leer, Oldenburg en Bad Bentheim zijn afgebroken. Dit op initiatief van de ondernemers zelf. Sinds vorige week woensdag zijn de maatregelen in de deelstaat Nedersaksen aangescherpt, waarna de bezoekerscijfers kelderden.

Strenge voorwaarden

Voor het bezoeken van een kerstmarkt in Nedersaksen geldt sinds 1 december 2G-plus: Naast dat je genezen of gevaccineerd moet zijn, moet je ook nog negatief getest zijn. Daarnaast geldt een mondkapjesplicht. Stoffen of wegwerpmondkapjes zijn niet toegestaan, het moet een zogeheten FFFP2-masker zijn.

Deze voorwaarden haalt voor veel mensen het ontspannen kunnen bezoeken van een kerstmarkt er wel vanaf, wat dus ook in de bezoekcijfers is terug te zien. Overigens blijven de kerstmarkten in Meppen en Lingen wel open.

Krakau

Hoe anders is het in het oostelijker gelegen Poolse Krakau, waar het op vrijdagavond 3 december als vanouds lijkt. Mondkapjes zijn nauwelijks in het straatbeeld aanwezig, er wordt niet om een QR-code gevraagd en mensen schuifelen langs de kraampjes.

Een blik op de officiële overheidswebsite van Polen leert dat er net als in Nederland, verplicht anderhalve meter afstand moet worden gehouden en geldt een mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes. Horeca is gewoon open, maar wel met een lagere bezettingscapaciteit.   

Korting

Dan nog even terug naar eigen land. Dagblad De Limburger meldt vandaag dat VVD Valkenburg een voorstel doet om standhouders in de gemeentegrot volgend jaar korting op het stageld te geven. Dit vanwege tegenvallende bezoekersaantallen. Voor de kerstmarkten in Valkenburg geldt ook dat er alleen toegang is met een Coronatoegangsbewijs, sinds 28 november geldt er bovendien weer een mondkapjesplicht.   

Lees ook: Kerststad Valkenburg kan blijven doorgaan