Ga naar hoofdinhoud

Na een rustige zomer veert de hypotheekrente weer op

De hypotheekrente is gestegen en ligt nu boven de 4%. Dit zijn waarnemingsgegevens uit verschillende onderzoeken. Ook bankdeskundigen zien deze hypotheekrente stijgen. Gelukkig stijgt in sommige gebieden ook de spaarrente. Bij een aantal banken in het land waren de spaarrentes negatief, maar onlangs is dat veranderd ten gunste van de bankbezoekers bij vele banken een streep door negatieve spaarrente gezet.

Als u op zoek bent naar een 20-jarige hypotheek met NHG-garantie, is het huidige tarief 3,93%. Zonder de garantie stijgt het gemiddelde tarief naar 4,37%. Vergeet niet dat de tarieven de afgelopen weken licht zijn gestegen voor degenen die hun hypotheek voor vijf of tien jaar willen vastzetten.

Sinds begin 2020 is de hypotheekrente merkbaar gestegen. Eind 2020 betaalden veel mensen bijvoorbeeld nog 1,5 procent rente; in 2021 is dat cijfer echter met enkele procentpunten gestegen. In de zomer was er een korte adempauze toen de tarieven kortstondig daalden, maar de afgelopen drie weken zijn ze weer gestegen.

Ontwikkeling hypotheekrenten

De reden voor de stijging van de hypotheekrente is veelzijdig. De ontwikkeling van de hypotheekrente is grotendeels te danken aan de economie, die het over het algemeen goed doet. De Federal Reserve heeft de rente verhoogd en de obligatiemarkt zit in een dip.

Er zijn echter ook andere redenen waarom de hypotheekrente is gestegen. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente verhoogd, waardoor de leenkosten zijn gestegen. Hierdoor moeten banken meer betalen om geld bij de ECB te deponeren. Daarnaast zijn de kapitaalmarktrentes gestegen. Dit betekent dat banken in de toekomst meer moeten betalen voor leningen.

Daardoor hebben banken hogere operationele kosten. Ter compensatie brengen zij meer kosten in rekening voor mensen die van hun diensten gebruik maken, zoals huizenkopers.

Toekomst

Als we kijken naar de toekomst is het lastig te onderkennen dat er snel een daling gaat komen in deze ontwikkeling. Ook de onzekerheid in de wereld zal hier geen reden voor zijn. Daarnaast zien we ook de huizenmarkt wat teruglopen qua vraag en wat mensen ervoor willen betalen.

Verschillende soorten hypotheek

Een hypotheek met vaste rente is de meest typische vorm, waarbij u belooft gedurende de hele looptijd van de lening dezelfde rentevoet te betalen. Dit beschermt u tegen onvoorziene rentestijgingen.

Een andere optie is een hypotheek met variabele rente, waarbij de rente gedurende de looptijd van de lening kan stijgen of dalen. Dit is een riskantere optie, maar kan goedkoper zijn als de rente laag blijft.

Keuze voor een hypotheek

Bij het afsluiten van een hypotheek zijn er verschillende aspecten waarmee u rekening moet houden. Hier zijn enkele vragen die u kunt stellen bij het zoeken naar de beste deal voor uw behoeften:

– rentetarieven: vergelijk rentetarieven van verschillende kredietverstrekkers om de beste deal te vinden;

– voorwaarden: lees de voorwaarden zorgvuldig om er zeker van te zijn dat u begrijpt waar u mee akkoord gaat;

– kosten: zorg ervoor dat u weet welke kosten u in rekening worden gebracht en hoe deze worden betaald;

– voorrechten bij vooruitbetaling: bij sommige hypotheken kunt u uw lening zonder boete vervroegd aflossen.

Lees meer in ons vakblad over hoge huur of hypotheek.

De informatie in dit partnernieuws is afkomstig van een van de commerciële partners van de Eisma Media Groep.