Ga naar hoofdinhoud

Nieuw biljet 50 euro

Detailhandel Nederland reageert verheugd op de presentatie van het nieuwe briefje van 50 euro; het briefje van 50 euro wordt namelijk het meest vervalst.

Maar liefst driekwart van de valse biljetten is die van 50 euro. Daarna dat van 20 euro. Het was dus broodnodig dat het biljet werd vervangen door een nieuwe coupure, zoals de Europese Centrale Bank heeft gedaan.

© Europese Centrale Bank
© Europese Centrale Bank

Verbeterde kenmerken

In het nieuwe biljet van 50 euro zijn een aantal kenmerken verbeterd, waardoor het nog moeilijker wordt voor valsemunters om het biljet na te maken. Denk hierbij aan, een portret venster, welke ook al gebruikt wordt in het 20 euro biljet. Wanneer je het biljet tegen het licht houdt dan is een portret van Europa, de Grieks mythologische figuur, zichtbaar. Hetzelfde portret is ook zichtbaar in het watermerk. De voorkant van het biljet laat een ‘smaragdnummer’ zien die in het licht van kleur verandert.

Pinnen stimuleren

Minder valse biljetten betekent voor een winkelier minder noodzakelijke controle- en handelingsmaatregelen. Een eenmaal aangenomen vals biljet krijgt een winkelier namelijk niet vergoed”, zegt Michel van Bommel van Detailhandel Nederland. “Hij kan zich hiervoor verzekeren, maar dat betekent weer extra kosten. Dus zorgt een winkelier zelf voor goed detectiemateriaal. Een andere belangrijke methode om de veiligheid van ondernemers, medewerkers en klanten te bevorderen, is het stimuleren van pinbetalingen”, stelt Van Bommel. “Wij zien elektronisch betalen als een veilig alternatief voor cash. Wij moedigen iedereen daarom aan om zoveel mogelijk met pin te betalen. Pinnen is nog steeds het meest veilige betaalmiddel, maar bovenal ook efficiënt en snel, zeker met de toenemende contactloze en mobiele oplossingen.”

Het nieuwe briefje van 50 euro komt in de lente van 2017 in omloop. Na het nieuwe briefje van vijftig volgen ook nog nieuwe biljetten van 100 en 200 euro.