Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe regels Bredase weekmarkten

De weekmarkten verbeteren en aantrekkelijker maken. En optimaal gebruikmaken van de openbare ruimte door alle gebruikers. Dat maakt de nieuwe marktverordening van de gemeente Breda mogelijk, die in overleg met marktondernemers is opgesteld. 

Boaz Adank, wethouder Economische zaken: “Met de nieuwe marktverordening zetten we een eerste

stap op weg naar een flexibele en betere weekmarkt. Nieuwe regels maken het mogelijk om de openbare ruimte zo optimaal mogelijk te benutten voor evenementen en andere initiatieven. Bovendien kunnen we per markt maatwerk toepassen, waardoor het mogelijk is om zowel de grote weekmarkten als de markten in de dorpen flink te verbeteren. Ik nodig alle marktondernemers van harte uit om samen met ons het gesprek aan te gaan over deze kwaliteitsimpuls.”

Flexibel

De huidige marktverordening dateert uit 2002 en voldoet niet meer aan de eisen van nu. Zo heeft de gemeente hierin weinig flexibiliteit om bijvoorbeeld evenementen te faciliteren op de Grote Markt op het moment dat daar de weekmarkt plaatsvindt. Ook worden nu alleen vergunningen voor onbepaalde tijd afgegeven.

De nieuwe marktverordening regelt dat vergunningen voortaan 5 jaar gelden met stilzwijgende verlenging. Dit maakt het voor nieuwe ondernemers makkelijker om een plaatsje op de weekmarkt te bemachtigen. Op verzoek van de marktondernemers wordt het voortaan ook mogelijk om een markt te verzelfstandigen. Eén partij kan als vergunninghouder in samenwerking met de gemeente een complete markt organiseren. Dat biedt voor ondernemers kansen om een markt te verbeteren en beter te positioneren.

Marktreglement

De komende maanden wordt in overleg met de marktondernemers per markt een reglement en inrichtingsplan opgesteld, zoals voor de dinsdag- en zaterdagmarkt op de Grote Markt en de zaterdagmarkt op de Nieuwe Haagdijk/het Dr. Jan. Ingehouszplein. In het marktreglement staan afspraken over de dagen, tijden en tijdelijke verplaatsing van de markt.

Reageren

Hoewel formele inspraak niet verplicht is geeft de gemeente graag de ruimte aan belangstellenden die willen reageren op de marktverordening. Het ontwerp ligt van 19 oktober tot en met 16 november 2016 ter inzage bij de Infobalie in het Stadskantoor en is digitaal te bekijken. Wanneer alle reacties verzameld en gewogen zijn wordt de nieuwe marktverordening aangeboden aan de gemeenteraad.