Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe regels voor verenigingen en stichtingen

Sinds 1 juli 2021 geldt voor alle verenigingen en stichtingen de nieuwe Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR). Deze wet stelt eisen aan besturen en dus ook aan bestuursleden (en toezichthouders).

Een belangrijk element is de uitgebreide persoonlijke, hoofdelijke aansprakelijkheid van bestuursleden als er iets niet op orde is.

De WBTR is volgens de Nederlandse Associatie (DNA, de vereniging van verenigingen) ingewikkeld. “Om met name de kleinere organisaties te helpen, hebben een aantal koepelorganisaties en grote verenigingen de handen ineengeslagen.” Gezamenlijk stelden zij een stappenplan op. Dit is te vinden op de website WBTR.nl.

Stappenplan

Het WBTR-stappenplan is een online stappenplan. De stappen voeren langs alle eisen van de WBTR en geven aan hoe het beste aan de wet kan worden voldaan. Daarmee voorkomt een organisatie dat bestuursleden en toezichthouders onbewust en onbedoeld onnodige risico’s lopen. “Het is een hulpmiddel om zaken goed te regelen en vast te leggen.” Alle stappen zijn juridisch gecheckt en onderbouwd.

Risico’s minimaliseren

Het doornemen van het stappenplan kost 3 tot 4 uur. Daarna kunnen de bevindingen worden besproken in bestuursvergaderingen en beslissingen worden genomen. Het WBTR-stappenplan is gemaakt voor verenigingen en stichtingen door andere collega-organisaties.

Onderzoek

DNA en het Instituut voor Verenigingen, Branches en Beroepen (IVBB) willen graag de ervaringen vanuit verenigingen en stichtingen horen. Hiervoor is een enquête opgesteld. “Invullen duurt een paar minuten.” Deelname aan het WBTR-onderzoek helpt volgens beide belangenorganisaties om vervolgstappen te zetten. Verenigingen en stichtingen die deelnemen krijgen de onderzoeksresultaten toegestuurd. Ook wordt aangegeven hoe andere organisaties met de wet omgaan.

Lees ook: Wesselius eerste vrouwelijk voorzitter Centrale Vereniging Ambulante Handel