Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe streekmarkt Purmerend reactie op voedselindustrie 

Zaterdag 24 mei vindt in Purmerend de eerste editie van de VanStreekMarkt plaats. De vierjaarlijkse markt biedt bezoekers verse boerenproducten uit eigen omgeving. Mede-initiatiefnemer Julius Betist noemt de streekmarkt een reactie op de gezichtsloze en fraudegevoelige voedselindustrie.   

De markt wordt georganiseerd door drie jonge Purmerenders met een voorliefde voor eerlijk geproduceerd, streekeigen voedsel. ‘We worden langzaamaan bewustere eters en daarmee kritischer op de voedselindustrie’, vertelt Betist. Door de streekmarkt komt de voedselindustrie er helemaal niet aan te pas en kopen burgers rechtstreeks van de boer. Bovendien stimuleert de streekmarkt de duurzame, lokale markt.

De streekmarkt biedt een breed assortiment aan lokale, onbewerkte en biologische producten zoals vlees, seizoengroenten, fruit, ambachtelijk brood, kazen, gerookte vis, smoothies, streekeigen wijn & bier en nog veel meer. Remko Kuipers, de auteur van ‘Het Oerdieet’, houdt op de markt een presentatie over ‘Eten zoals onze voorouders’ en er worden relevante documentaires over voedsel vertoond. Een liveband zorgt voor muziek.