Ga naar hoofdinhoud

Non-food kramen terug op de markt

Vanaf 28 april mogen ook ambulante handelaren met non-food producten weer op de warenmarkten staan. Het is een van de versoepelingen die het kabinet op 20 april bekendmaakte.

Zorgen

De versoepelingen die ingaan op 28 april, zijn met gemengde gevoelens ontvangen. Het kabinet spreekt over een gecalculeerd risico. Ondertussen geven OMT en RIVM aan dat het te vroeg is voor versoepelingen. Hoewel het aantal besmettingen lijkt af te vlakken, staat de zorg nog steeds te veel onder druk. Het advies van OMT en RIVM is om de versoepelingen pas in te voeren als de aantallen daadwerkelijk dalen. Of dat de komende week het geval zal zijn, is vooralsnog koffiedik kijken, stellen de zorgprofessionals.

Verruiming

Louise Wesselius, de nieuwe voorzitter van de CVAH, reageerde enthousiast op de bekendmaking van de versoepeling. “Fantastisch nieuws om te horen voor de Nederlandse warenmarkten en onze non-food ondernemers in het bijzonder”, zegt Wesselius op de website van CVAH. Ze spreekt ook de hoop uit dat de urgentie van door de branchevereniging aangespannen rechtszaak hiermee vervalt. De uitspraak daarvan wordt op 28 april verwacht. 

De verruimingen gaan volgende week in. Het betreft onder andere de afschaffing van de avondklok, het openen van terrassen tot 18 uur en het toelaten van non-food op warenmarkten. Op NPO Radio 1 gaven Hilversumse marktkooplieden vanochtend aan hun non-food collega’s met open armen te ontvangen. “Markten zijn in de open lucht. De risico’s zijn hier minder. En met de non-food collega’s erbij is het meer markt dan wat het nu is”, aldus een van de geinterviewde marktondernemers. Volgens hen stimuleert de combinatie food en non-food op de markt het kopen in de buitenlucht, wat een lager risico heeft dan winkelen in een gesloten omgeving zoals een supermarkt.

Jaarmarkten

In de aangekondigde versoepelingen op de website van de Rijksoverheid wordt uitsluitend gesproken over de uitbreiding van de mogelijkheden op de warenmarkten. In het aangekondigde stappenplan staat: Op warenmarkten mogen ook weer andere artikelen dan levensmiddelen verkocht worden. Zoals bijvoorbeeld kleding en cosmetica. Jaarmarkten zijn niet specifiek benoemd.

Het stappenplan geeft echter wel aan dat vanaf 11 mei doorstroomlocaties buiten weer open mogen. Twee weken later, op 26 mei, zouden doorstroomlocaties binnen weer open mogen. Bij dit alles maakt het kabinet het voorbehoud dat dit alleen kan als de coronacijfers het toelaten.

Lees ook: Wesselius eerste vrouwelijke CVAH-voorzitter