Ga naar hoofdinhoud

Noodkreet Stibesta: ‘Laat ons op 1 juli weer beginnen’

Nederland ontwaakt langzaam uit ‘de intelligente lockdown’. Het openbare leven komt voorzichtig weer op gang. Toch moeten de standwerkers nog minimaal tot 1 september wachten. Dat duurt te lang, stelt Stibesta-voorzitter Benvenido van Schaik.

Benvenido van Schaik.

“Wij doen een beroep op alle veiligheidsregio’s en de landelijke politiek. Laat ons standwerkers alsjeblieft weer beginnen. Wij zijn creatief en inventief genoeg om concoursen volgens de nieuwe richtlijnen te organiseren”, vertelt Van Schaik.

De voorzitter snapt niet waarom weekmarkten nu al weer los mogen en jaarmarkten pas weer op 1 september van start kunnen. “Vandaag is de Rotterdamse weekmarkt weer gestart. Die telt 270 kramen. Waarom mag dat wel en mogen wij niet aan de slag?”

Vergeten groep

Van Schaik heeft het gevoel dat met name de standwerkers door ‘Den Haag’ worden vergeten. “Wij hebben een omzetverlies van 1000 euro per week. Het wordt met de week lastiger om die schade in te lopen. Als zelfs sportscholen op 1 juli weer open mogen, waarom kunnen wij dan geen concoursen 2.0 in de open lucht houden”, vraagt Van Schaik zich af.

In samenwerking met de CVAH is er een brief naar duizend gemeentes gestuurd. Zij moeten de vergunning verstrekken, maar wijzen volgens Van Schaik naar minister Rutte die tot 1 september een verbod op evenementen heeft ingesteld.

“Van de 1000 brieven hebben wij er nu ongeveer 50 teruggekregen. Dat zegt eigenlijk al genoeg. Men lijkt te zijn vergeten dat wij ook gezinnen hebben die we van een goede boterham moeten voorzien. En wat is precies een evenement? De weekmarkt in Rotterdam waarop duizenden mensen afkomen niet en een jaarmarkt wel?

Gesprek  

De voorzitter vindt het pijnlijk dat politiek Den Haag geen oog heeft voor de standwerkers. “We willen graag in gesprek met het ministerie of andere verantwoordelijke personen. Samen komen we tot een oplossing, daarvan ben ik overtuigd. We moeten het samendoen. Daarom mijn oproep om samen met ons in gesprek te gaan zodat we weer aan de slag kunnen. Want dat is wat wij nodig hebben.”


De jaarlijks drukbezochte Skoattermerke op Tweede Pinksterdag in het Friese Oudeschoot, met daaraan gelinkt een standwerkersconcours, ging niet door. Dit was het beeld op Tweede Pinksterdag 2020.