Ga naar hoofdinhoud

Oliebol was vrijwel overal duurder in 2022

Gemiddeld genomen betaalden consumenten in 2022 meer voor hun oliebollen. Toch waren ook deze jaarwisseling de oud- en nieuwlekkernijen niet aan te slepen, schrijft bakkerswereld.nl. In de dagen voor Oud en Nieuw gingen er naar schatting ruim 80 tot 100 miljoen oliebollen over de toonbank bij ambachtelijke bakkers, oliebollenkramen en via supermarkten.

Prijs verhoogd

Nederland telt 1500 oliebollenkramen. Sommige oliebollenbakkers hebben de prijs verhoogd, anderen hebben die gelijk gehouden. In 2021 kon de consument aan de oliebollenkraam voor circa 10 euro een zak met 15 oliebollen kopen. In 2022 waren dat er 12. Een losse oliebol kost aan de kraam circa 0,20 of 0,25 eurocent meer, constateert Nu.nl.

“Dat hangt ervan af waar je je grondstoffen vandaan haalt en of je nog voorraden had bijvoorbeeld”, zegt Atze Lubach namens de Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders op de website van Bakkerswereld. Zo’n 95 procent van alle oliebollenkramen in het land wordt gerund door een kermisexploitant. Lubach: “Er zijn kramen waar de bollen nu wel 0,40 eurocent duurder zijn, maar er zijn er ook waar ze nog evenveel kosten als het jaar ervoor.”