Ga naar hoofdinhoud

Onderzoek naar beter verdienen met vis uit eigen zee

Stichting Noordzeevis uit Scheveningen doet samen met Wageningen University & Research een onderzoek naar kansen voor ondernemers met vis uit de Noordzee. Visspeciaalzaken, horeca- ondernemers en groothandels uit Den Haag en Scheveningen kunnen deelnemen aan het onderzoek.

Kansen

De verkoopmarges op Noordzeevis kunnen zeer aantrekkelijk zijn voor de horeca en detaillist. Soms tot wel 25 procent op het product. Daarnaast worden er ook veel verschillende onbekende soorten Noordzeevis aangevoerd waarvan de inkoopprijzen laag zijn. Vissen zoals wijting en grauwe poon, worden in grote volumes aangevoerd. Deze vissoorten doen qua culinaire mogelijkheden niet onder voor duurdere varianten, zoals zalm en tonijn. Door juist voor deze relatief onbekende vissen te kiezen, kunnen ondernemers een breder lokaal assortiment aanbieden en daarmee een goede boterham mee verdienen.

Verdienmodel 

Stichting Noordzeevis uit Scheveningen zet zich in om vis uit de Noordzee geliefd te maken in de gehele keten; van visser tot consument. Het doel is om meer mensen te laten genieten van de lokale, lekkere en gezonde vissen die de Noordzee te bieden heeft. De stichting heeft inmiddels ongeveer 60 ambassadeurs, allemaal ondernemers uit omgeving Scheveningen met liefde voor Noordzeevis.

Dichtbij-vangst

Het project ‘Dichtbij-vangst’ is mogelijk dankzij steun van de Top-sector Agri Food. Dit project draagt bij aan de nationale maatschappelijke innovatie agenda voor duurzame voedselproductie. De looptijd van het project bedraagt drie jaar.

Onderzoek

Vragenlijst Stichting Noordzeevis en Wageningen University & Research roepen ondernemers uit Scheveningen en Den Haag op om een korte vragenlijst in te vullen over Noordzeevis in hun bedrijf. Dit onderzoek draagt bij aan het ontwikkelen van een duurzame lokale visketen in Scheveningen en Den Haag. Bovendien krijgen ondernemers zelf beter inzicht in hoe u zij met lokaal gevangen vis een slag kunnen maken. Meer informatie: Geert Hoekstra van Wageningen Universiteit & Research, tel. 06 18203517.

vis
Prijs en aanvoer in de Haven van Scheveningen (bron: Wageningen UR).

Lees ook: Eerste MSC-gecertificeerde viskraam (Marktvisie nr. 3, maart 2015; gratis voor abonnees na inlog)