Ga naar hoofdinhoud

Red de MarktEvents blij dat het punt publiekelijk heeft kunnen maken

De opkomst – ongeveer 150 marktondernemers – viel ronduit tegen, de beslissingsmakers schitterden door afwezigheid en het immense Goffertpark in Nijmegen was een erg groot en ongewoon toneel voor de demonstratie. Desondanks oogstte Red de Marktevents, een protestactie gedreven door Apeldoorn 2000, Direct Events, Frits Events en Kroko’s Evenementen, vooral lof. ‘Super dat jullie je nek hebben uitgestoken.’ 

“De opkomst is teleurstellend, met zo’n 150 mensen hier. Ik alleen heb een klantenbestand van 9000 mensen aangeschreven. Toch ben ik tevreden: we hebben eindelijk publiekelijk ons punt kunnen maken”, stelde Bianca Verbree van Kroko’s Evenementen. Enkele gegadigden van de (landelijke) media waren aanwezig om het vast te leggen. 

Politiek afwezig

Helaas, zo stelde ook spreker en Stibesta-voorzitter Benvenido van Schaik vast, schitterden de mensen die de besluiten moeten nemen over het lot van de ondernemers, opnieuw door afwezigheid. “Als ik het zo hoor bij de organisatiebureaus, dan is er ook nog nooit enig initiatief geweest vanuit de overheden met de vraag: zeg, hoe zien jullie je het eigenlijk voor je in de anderhalvemetersamenleving? Dat steekt. Want het enige wat we willen is werken voor ons geld.” 

Protocol

Hoe de marktondernemers het voor zich zien, is wel duidelijk. “Wij hebben een veiligheidsprotocol dat voorziet in alle maatregelen van het RIVM”, aldus Verbree, die gistermiddag namens Red de Markt op het gemeentehuis in Nijmegen wel de gelegenheid kreeg face-to-face met Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van de Veiligheidsraad te staan. “We willen hem duidelijk maken dat we zonder risico’s een kleinere markt kunnen opzetten.” Daarnaast is de hoop van de marktondernemers ook gevestigd op de persconferentie van morgen (woensdag), waarin hopelijk groen licht volgt vanuit de regering. “Het blijft spannend.”

John Gruter bij NPO op de radio.

In de komende editie van Marktvisie volgt een uitgebreid verhaal over de demonstratie in het Goffertpark.