Ga naar hoofdinhoud

Opnieuw streep door Jouster Merke

Ondanks aangekondigde versoepelingen zal er in het Friese Joure ook in 2021 geen Jouster Merke plaatsvinden. Dat heeft de gemeente De Fryske Marren, tevens organisator van de markt, bekendgemaakt.

De persconferentie van vrijdag 13 augustus maakt duidelijk dat grote evenementen met meer dan 750 bezoekers tot en met 20 september niet zijn toegestaan. “Hoewel de Jouster Merke gepland is op 23 september, verwachten we niet dat we op die datum een Jouster Merke als vanouds kunnen organiseren”, laat de gemeente weten.

1,5 meter  

De Jouster Merke zou alleen plaatsvinden wanneer de 1.5 meter maatregel zou zijn losgelaten. Hoewel het nu lijkt dat op 20 september deze maatregel in het algemeen wordt ingetrokken, blijven er naar verwachting nog wel voorwaarden verbonden aan risicovolle evenementen.

Marktmeester Eelco Mur van gemeente De Fryske Marren liet eerder al aan Marktvisie weten dat er werd gestreefd naar een editie zoals deze voor de pandemie werd gehouden. “Op die manier krijgen ambulante ondernemers en standwerkers weer een kans hun vak uit te oefenen. De jaarmarkt organiseren zoals we dat altijd deden, kan echter alleen wanneer dat vanuit het kabinet wordt toegestaan.”

Historie

De Jouster Merke vindt elke vierde donderdag in september plaats. Het is de enige jaarmarkt die door gemeente De Fryske Marren wordt georganiseerd. Sinds 1466 beschikt Joure over het weekmarktrecht. Het recht op een jaarmarkt werd in 1482 verkregen.

Hoewel historisch gezien misschien niet helemaal juist, wordt het jaar 1466 als het eerste jaar van de Jouster Merke aangemerkt. Dat blijkt onder andere uit het feit dat in 1956 het 500-jarig jubileum is gevierd. Verleden jaar kon vanwege het coronavirus voor het eerst de jaarmarkt niet door gaan.

Vervolg

Marktkooplieden die zich hebben aangemeld voor deelname aan de Jouster Merke worden persoonlijk geïnformeerd over de afgelasting. Vanaf 23 september 2021 kunnen zij zich aanmelden voor de editie van 2022.