Ga naar hoofdinhoud

Organisatie Weerselose markt voelt zich goed onder rustige herstart

“In het begin even onwennig, maar al gauw hadden we het goede gevoel weer te pakken.” Zo vat Anita Busscher, organisator van de Weerselose markt, de eerste twee marktdagen na 2,5 maand stilstand door de coronacrisis samen. Het markterrein van 20 duizend vierkante meter werd zaterdag 30 mei en Tweede Pinksterdag (1 juni) eindelijk weer benut. “We hebben bewust gekozen voor een rustige start.”

Bijna alle van de zo’n vierhonderd standhouders die altijd op de antiek- en goederenmarkt staan, waren er weer tijdens ‘de herstart’. “De angst onder de marktkooplieden valt gelukkig wel mee. Bovendien betekent thuisblijven sowieso nog meer omzet mislopen”, aldus Busscher. “Er heerst vooral nuchterheid onder hen.”

Adverteren

De organisatie van de Weerselose markt heeft er met opzet voor gekozen om niet te adverteren voor de herstart. “We hebben besloten om rustig te beginnen. Voor ons is ook alles nieuw in de anderhalvemetersamenleving. Wij moeten ook ondervinden hoe alles loopt. Als we voldoende vertrouwen hebben in onze nieuwe opzet, dan gaan we ook weer adverteren.”

De marktexploitant paste de opstelling zo aan dat overal anderhalve meter afstand houden goed te doen is. “Wij hebben een heel groot terrein. Daardoor kunnen we vele kanten op. Dat is ons geluk. We hebben de eerste dagen in een communiqué aan iedereen laten weten hoe we het aanpakken. Daarnaast werken we met posters en vloerstickers die wijzen op de maatregelen.”

Foto Koos Groenewold

Duizenden

In normale omstandigheden komen er zo een paar duizend mensen af op de Weerselose markt, zeker als het goed weer is. De markt is een begrip in Oost-Nederland. Vorige week kwam nog geen vierde van normaal naar het dorpje nabij Hengelo en Almelo, vertelt Busscher. “Qua inkomsten is het geen goede tijd. Toch zijn we blij dat we het zo gedaan hebben. We hebben voorzichtig kunnen wennen aan de nieuwe omstandigheden. We zaten echt niet te wachten op Amsterdamse toestanden”, verwijst Busscher naar de inmiddels beruchte demonstratie op De Dam op Tweede Pinksterdag. “Met Pinksteren was het hier wel iets drukker dan de eerste zaterdag, maar het was allemaal heel goed te overzien. De mensen werkten ook goed mee”

Busscher geeft toe dat het wat minder gezellig was dan voorheen. “Dat kan ook niet anders met die maatregelen. Toch is het beter om het zo te doen, dan helemaal geen markt. Dan verlies je nog meer klandizie. Voor ons was de markt op deze manier een perfecte herstart.”

Positief

Ondanks de stilstand van de voorbije maanden en de anderhalvemetermaatregelen – die zeker niet zullen bijdragen aan een betere omzet – is Busscher positief over de toekomst. “Wij bestaan al ruim vijftig jaar en zijn een gezonde bedrijf. Deze crisis is erg vervelend, maar gelukkig hebben we genoeg vet op de botten.”

Foto Koos Groenewold