Ga naar hoofdinhoud

Overleg met kooplieden over Maastrichtse vrijdagmarkt loopt stroef

De kooplieden van de Maastrichtse vrijdagmarkt zijn ontevreden over de splitsing van de markt. Deze is sinds de coronapandemie uitbrak verdeeld over twee locaties: de Markt en het Vrijthof. Overleg over een terugkeer van de ondernemers naar één locatie lijkt op niets uit te lopen, meldt CVAH op de website.

Splitsing

Ambulante ondernemers die sinds de splitsing vrijdags op het Vrijthof staan, kampen naar eigen zeggen met een groot structureel inkomstenverlies. Hun wens is terugkeren naar de Markt. Volgens  Hannie Heine, woordvoerder namens de marktondernemers en CVAH-voorzitter van de afdeling Limburg, is dat ook mogelijk. “Maar de goede wil ontbreekt”, zo meldt Heine op de website van CVAH. Volgens haar kan de gehele markt op de Maastrichtse Markt terecht, als iedereen een beetje ruimte inlevert.

Nieuwe indeling

Een van de andere oplossingen is een nieuwe verdeling van het aanbod over beide pleinen. Hiervoor blijkt echter ook niet mogelijk omdat de gemeente deze oplossing in de weg staat. De gemeente vreest voor te veel loopbewegingen tussen de pleinen, vertelt Heine. Volgens haar is de gemeente nu echter aan zet. Alle oplossingen die worden voorgesteld, stuiten op verzet van de Maastrichtse ambtenaren. “Zij zullen met een goed plan moeten komen waarin alle partijen zich kunnen vinden.”

Meer over deze impasse in Maastricht op de website van CVAH.

Lees ook: De markt in tijden van corona: deel 16