Ga naar hoofdinhoud

Passion zorgt voor minder spanning dan Sint

De Groningse markt staat voor een van de meest bijzondere weken uit haar bestaan. Op 17 april wordt The Passion vanuit Groningen uitgezonden. Brandpunt van dit door de EO geproduceerde Paasspektakel is de Vismarkt. De Groningse marktondernemers zullen enige hinder ondervinden van The Passion, maar zo erg als met de intocht van Sinterklaas wordt het niet.

Wit kruis

Tijdens The Passion wordt een wit kruis door de Groningse binnenstad gedragen. De processie die naar verwachting 15.000 mensen zal trekken, eindigt op de Vismarkt. De Vismarkt wordt in de week van 17 april overgenomen door bouw- en productieploegen. Er komt een enorm podium op de Vismarkt. Meteen na de uitzending moet met man en macht worden gewerkt aan de afbouw, want vrijdagochtend staat de traditionele Bloemetjesjaarmarkt al op de agenda.

Het wordt een zeer ingewikkelde operatie, maar The Passion lijkt voor de marktkooplui weinig gevolgen te hebben. Omdat de donderdag geen marktdag is, hoeven de ondernemers op de Vismarkt alleen maar in te schuiven en een stukje op te schuiven.

Poging
Opmerkelijk, want bij de landelijke intocht van Sinterklaas in december, stapten de marktlieden nog naar de rechter in een poging om de route van de Sint om te leggen. Uiteindelijk moesten de ondernemers uitwijken naar de buiten de Groningse Diepenring gelegen Ossenmarkt en naar het Damsterdiep. De markt beleefde daar vervolgens een rampdag: weinig bezoek, weinig handel en tot overmaat van ramp begaf het aggregaat op de Ossenmarkt het ook nog halverwege de middag.

De gemeente Groningen lijkt van deze ervaring geleerd te hebben. De opbouw van The Passion begint al op zaterdag 12 april, direct na de warenmarkt. Op dinsdag 15 april verhuist de helft van de kramen van de Vismarkt naar het A-kerkhof in de ‘kermis’- opstelling. Dat betekent dat een deel van de kramen op de plek staat waar ze ook staan tijdens de Meikermis.

Meteen na de uitzending op donderdagavond gaat het afbouwen de hele nacht door. De marktkooplieden moeten in het holst van de nacht hun kramen opzetten en om zeven uur ’s morgens hun wagens hebben weggezet, zodat de bloemenhandelaren van de jaarlijkse Bloemetjesmarkt de ruimte hebben om hun waar uit te stallen.

Tijdens deze Bloemenjaarmarkt staat de warenmarkt op z’n vaste plek, maar het wordt een beetje inschikken op de Vismarkt omdat daar dan nog wat onderdelen staan van The Passion. Deze zijn op zaterdagochtend 19 april, voordat de warenmarkt begint, weer opgeruimd.