Ga naar hoofdinhoud

Paul Bol eerste wereldkampioen standwerken

Paul Bol is zaterdagavond in Rijssen uitgeroepen tot de eerste wereldkampioen standwerken. Hij ontving de prijs uit handen van commissaris van de Koning van Overijssel Andries Heidema en burgemeester Arco Hofland van de gemeente Rijssen-Holten.

Bol won september vorig jaar in Alphen aan den Rijn met zijn messen al het Nederlands Kampioenschap, en nu dus met hetzelfde product de allereerste wereldtitel.

Paul Bol in actie tijdens het WK standwerken.

Stapje terug

In zijn dankwoord gaf de wereldkampioen meteen aan zijn titel niet te zullen verdedigen. “Ik heb me voorgenomen dat áls ik vandaag zou winnen, dit mijn laatste grote concours is”, zei Bol. “Aan kleinere concoursen blijf ik meedoen. Maar aan Nederlandse, Europese of wereldkampioenschappen doe ik niet meer mee. Het gaat mij aan het hart, maar mijn gezondheid laat het niet meer toe.”

Andere winnaars

Met het binnenslepen van de wereldtitel mag Bol zich koning noemen. De tweede prijs ging naar Lydia van de Ruit (zeep) en de derde prijs naar de Belg Marc Demeyer (dunschillers).

Prins Kurt Janzen, Koning Paul Bol en prinses Mojgan Mokrinia.

Naast de top drie, werden er op initiatief van de gemeente Rijssen-Holten door de tienkoppige professionele jury ook een prins en een prinses aangewezen. Dit waren respectievelijk Kurt Janzen (Duitsland) met de groentespiraal en Mojgan Mokrinia (Iran) met de brilreiniger.

Pechprijs

De pechprijs was voor Paul Brugmans (Suriname), hij strandde onderweg naar Rijssen met zijn bus, moest vervangend vervoer regelen, waardoor hij pas later aan het kampioenschap kon beginnen.

Paul Brugmans (rechts) ontvangt uit handen van Benvenido van Schaik de pechprijs.

Vervolg

Het WK standwerken telde deze eerste editie 25 deelnemers uit 9 verschillende landen. Dat het WK een vervolg krijgt, lijkt al vast te staan. Hoe dit precies vormgegeven gaat worden moet nog blijken uit de evaluatie van deze eerste editie.  

Trots

Stibesta-voorzitter Benvenido van Schaik liet tijdens de prijsuitreiking weten terug te kijken op een geslaagde dag. “Eigenlijk was het vandaag te warm om goed te kunnen standwerken. Dat het enthousiasme onder jullie onverminderd hoog was, is fantastisch.” Van Schaik loofde eveneens de gemeente Rijssen-Holten, de winkeliersvereniging en andere partijen die bij de organisatie betrokken waren. “Ik denk dat wij met zijn allen trots kunnen zijn op wat hier is neergezet.”

Meer hierover in het augustusnummer van MarktVisie.