Ga naar hoofdinhoud

Paul Bol wint ook het NK standwerken in Middelburg

Paul Bol is afgelopen zaterdag in Middelburg Nederlands kampioen standwerken 2019 geworden. De messenverkoper uit Veldhoven deed bij de prijsuitreiking een plechtige belofte: “Ik zal nooit meer zeggen dat ik niet meer kom.”

NK-winnaar Paul Bol ontkurkt de champagne, naast hem nummer twee Corné van den Berg

Bol prolongeerde zijn nationale titel. In juni in Rijssen werd hij ook al wereldkampioen standwerken. Hij kondigde toen aan niet mee te doen aan het NK 2019, maar stond er in de hoofdstad van Zeeland toch weer. Het was ‘de schuld’ van de Middelburgse wethouder Johan Aalberts, zei Bol met een knipoog. “Toen ik hoorde dat het concours in Middelburg de status NK zou krijgen, heb ik me toch over laten halen om te komen. Ik heb een speciale band met de mensen in Zeeland”, sprak de Veldhovenaar tijdens zijn overwinningsspeech. “Ik heb veel te danken aan de Zeeuwen.”

Favorietenrol

Bol was de gedoodverfde winnaar en maakte zijn favorietenrol ook waar in de ogen van de vierkoppige jury die gedurende de dag anoniem de standwerkers beoordeelden op welbespraaktheid, overtuigingskracht en originaliteit.

Heintje Davids

De Noord-Brabander wist dat zijn uitspraken over wegblijven bij een volgend concours inmiddels de heintjedavidsstatus hebben gekregen en beloofde daarom na het in ontvangst nemen van de MarktVisie-bokaal plechtig dat hij er ‘de komende jaren gewoon weer bij is’. “Jullie zijn nog niet van me af.”

De standwerkers op het bordes in Middelburg

Stevige wind

De omstandigheden waren niet ideaal voor de standwerkers op deze zaterdag (28 september). In de ochtend regende het en er stond een flinke wind waardoor een stand zelfs letterlijk omver werd geblazen. Ook het publiek – ‘veel toeristen en zaterdagshoppers’, aldus enkele deelnemers – was zeker niet makkelijk te vangen voor de bedreven praatjesmakers. Toch spraken ze vrijwel allemaal van een zeer geslaagde dag.

Jeroen Coopman in actie

Podium

De derde plaats ging naar Henk Bisschop, ‘niet de oplichter maar de bandenlichter uit Pesse. De tweede prijs ging naar planten- en bloemenverkoper Corné van den Berg uit De Zilk.

Nummer drie werd Henk Bisschop

In de volgende MarktVisie (nummer 11) uitgebreid aandacht voor het NK standwerken.