Ga naar hoofdinhoud

Pintransacties direct op rekening ondernemer

Ondernemers met een pin-contract of sealbag-overeenkomst bij de Rabobank zien vanaf komend weekend hun omzet gerealiseerd via pintransacties ook in het weekend en op feestdagen binnen 24 uur op hun rekening.

Ook op niet-bankdagen

De Rabobank gaat als eerste bank in Nederland pintransacties en sealbagstortingen ook op niet-bankdagen bijschrijven op de rekening. Op dit moment maken meer dan 113.000 ondernemers gebruik van deze diensten. Door de aanpassing van de werkwijze kunnen deze ondernemers eerder beschikken over hun geld. De snellere verwerking van pinbetalingen en stortingen is mogelijk omdat de Rabobank dit bedrag vooruit betaalt.

“Wij willen graag tegemoet komen aan een lang gekoesterde wens van ondernemers, met name in de detailhandel en het MKB, om de pinomzet en stortingen van vandaag binnen 24 uur terug te zien op de rekening, ook op zaterdag en zondag en op feestdagen. Vanaf het weekend van 12/13 maart zullen de ondernemers met deze specifieke overeenkomst hun omzet de volgende dag al op hun rekening zien”, laat Eric Saris, directeur Bedrijven bij Rabobank, weten.

Merkbaar verschil

Het verschil zal voor ondernemers aankomend Paasweekend goed merkbaar zijn. De ondernemers zullen hun omzet van de donderdag voor Pasen al op vrijdag (Goede Vrijdag, een niet-bankdag) zien bijgeschreven op de rekening.

Geen Europese harmonie

“Pogingen om in Europees verband de belemmeringen weg te nemen voor een snellere verwerking van pinbetalingen hebben tot nog toe geen soelaas geboden”, aldus Saris. De verwerking van de Nederlandse pinbetalingen tussen de Nederlandse banken vindt plaats via het betaalsysteem van de Europese Centrale Bank. Dit Europese betaalsysteem is open op alle dagen, behalve zaterdag, zondag, nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag en Paasmaandag, Eerste en Tweede Kerstdag. Gedurende deze dagen ontvangen bedrijven en consumenten geen bijschrijvingen van andere banken op hun betaalrekeningen. Dit gebeurt op de eerstvolgende werkdag. Dit is afgesproken tussen de verschillende centrale banken van de eurolanden.

De service die Rabobank ondernemers met een pin-contract of sealbag-overeenkomst is daarom beperkt tot deze klanten vanwege de mogelijkheid die de bank heeft gecreëerd om het bedrag zelf vooruit te betalen, alvorens het kan worden geïnd via het betaalsysteem van de Europese Centrale Bank.