Ga naar hoofdinhoud

Plastic Tas Vrij zet marktman in zonnetje

Op een regenachtige Dordtse markt heeft Plastic Tas Vrij marktkoopman Hans Kanters van Bakkerij ’t Stoepje in het zonnetje gezet. Kanters was vanaf het begin een enthousiaste voortrekker van de actie “Breng je eigen tas mee”, die het plastic tas gebruik op de markt wil beperken. Daarbij heeft de marktkoopman door de actie veel geld bespaard.

Het initiatief van Plastic Tas Vrij op de Dordtse markt heeft Kanters bepaald geen windeieren gelegd. Sinds het begin van de actie in 2011, waarbij de marktlui gratis een houten bordje en folders kregen, daalde zijn tassenuitgifte met negentig procent. ,,Ik gaf in twee dagen altijd wel 400 tot 500 plastic tassen weg, nu nog maar 50. Ook op andere markten geef ik veel minder tassen uit. De meeste klanten nemen nu hun eigen tas mee. Ik bespaar veel onkosten en maak een grote milieuwinst. In januari moest ik een prijsverhoging doorvoeren, maar in plaats daarvan reken ik nu tien cent voor een plastic tas.’’ Kanters vindt dat alle marktkooplui tien cent per plastic tasje moeten gaan vragen. ,,We zijn een voorbeeld voor de rest van de markt, daarom wil ik graag dat iedereen mee gaat doen.”

Automatisme

Hanneke Kijlstra van Plastic Tas Vrij is blij dat Kanters er zo fanatiek mee aan de slag is gegaan. ,,Het mes snijdt aan twee kanten; hij bespaart fors op kosten voor plastic tasjes en er komen minder tasjes in omloop. Het is fijn voor hem, en goed voor het milieu. Ideaal zou zijn als mensen voortaan hun eigen tassen en zakjes meenemen naar markt en supermarkt. Thuis gooi je ze vaak toch meteen weg. Je moet er alleen even aan denken.’’ Ook andere marktkooplui, zoals kaasboer Jaap Ottevanger en fietsenmaker René Bak zeggen dat ze door de actie Breng je eigen tas mee van Plastic Tas Vrij veel geld hebben uitgespaard.

Plastic Tas Vrij hoopt met de acties op de markten en bij de winkels iedereen aan het denken te zetten over het automatisme waarmee mensen een plastic tasje meenemen of meegeven. De organisatie roept op om de eigen tas mee te nemen en nee te zeggen tegen de plastic tas. Veel tasjes komen namelijk op straat en in het water terecht. Als dat plastic in de rivier waait, stroomt het naar zee waar het dood en verderf aanricht onder vogels, vissen en vele andere dieren zoals dolfijnen. Bovendien komt het plastic in de voedselketen terecht.

Bron: www.dordrecht.net