Ga naar hoofdinhoud

Plein te klein voor verkooppraatjes

EPE – Als men de deelnemers aan het vijfendertigste, jaarlijkse standwerkersconcours in Epe zou geloven, zouden bezoekers voor slechts enkele tientjes hun leven radicaal kunnen verbeteren. Perfect gesneden groente zou gebakken kunnen worden in een koekenpan die nooit zou kunnen aanbakken.

Hoewel lang niet iedereen overtuigd was van wat er werd beweerd, zat de sfeer er mede dankzij het prachtige zomerweer toch prima in. De opkomst was zelfs dusdanig hoog dat de nieuwe locatie aan het Gruttersplein uiteindelijk te klein bleek te zijn om het massaal opgekomen publiek een plek te kunnen te kunnen.

Uiteindelijk koos de publieksjury voor Lydia van der Ruit als beste standwerker. De regerend Nederlands kampioene heeft ruim dertig jaar ervaring, waarvan de laatste twintig met haar vlekkenzeep. Ze heeft haar verkoopbabbel tot in de puntjes geperfectioneerd, van de grap over de paarse onderbroek van Balkenende tot het zwaaien met een fles zoutzuur.

Toch weet ze dat ze niet op iedere plek met hetzelfde verhaal moet komen aanzetten. “Je moet hier beter op je taalgebruik letten. Je kunt in Amsterdam dingen zeggen, waarmee je hier niet wegkomt.”

Hoewel ze uiteindelijk met de trofee naar huis gaat, is ze toch niet helemaal tevreden. “We hadden gewoon op de markt moeten staan. Hier hadden we gewoon niet genoeg ruimte om publiek te trekken.”

Desondanks waren organisatie, deelnemers en publiek over het algemeen tevreden over het verloop van het evenement. De standwerkers gaan na twee uur druk werken met aanzienlijk lichtere auto’s naar huis.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.