Ga naar hoofdinhoud

Provinciefinalisten Nationale Haringtest

Het enthousiasme van zowel de visspecialisten als bij de Nederlandse visliefhebber was opvallend tijdens de eerste ronde van deze nieuwe Nationale Haringtest.

Ruim 17.000 beoordelingen/stemmen zijn in de afgelopen periode ontvangen. Een teken dat de eerste editie van de Nationale Haringtest enorm leeft. De organisatie daarvan ligt in handen van CVAH, VNV, SVV en st Antonis, zie eerdere berichtgeving hierover.

Stemronde consumenten

Sinds de eerste dag van de verkoop van de Hollandse Nieuwe was het voor de consument mogelijk om online de haring van de ruim 250 verkooppunten te beoordelen. Nu de stemperiode is gesloten, zijn inmiddels alle finalisten per provincie bekendgemaakt. Zowel op basis van de hoeveelheid stemmen als op basis van het gemiddelde cijfer (met een kiesdrempel van 25 stemmen) konden visspecialisten zich kwalificeren voor de tweede ronde.

De uitslag van de eerste ronde per provincie is hier te vinden.

Tweede ronde

Tijdens de tweede ronde (die op 7, 13 en 14 juli plaatsvindt) bezoekt onderzoeksbureau Mobiel Centre de provinciefinalisten. Op locatie worden smaaktesten afgenomen bij vaste klanten én toevallige passanten. De visspecialist die daarbij in zijn provincie het hoogste gemiddelde cijfer scoort, wordt op maandag 17 september tijdens een feestelijk event in Utrecht bekendgemaakt. Hij of zij mag zichzelf dan winnaar van de titel ‘Lekkerste haring van de provincie’ noemen.

Nationale Haringonderzoek

Tijdens het slotevent in september publiceren CVAH en VNV de resultaten van het Nationale Haringonderzoek. De gegevens die onderzoeksbureau Mobiel Centre in de 2e ronde van de Nationale Haringtest verzamelt, worden gebruikt om een antwoord te vinden op vragen als ‘Hoe eet de Nederlander zijn haring het liefst?’ en ‘Welke verschillen in smaakvoorkeuren zien we per provincie?’.