Ga naar hoofdinhoud

REPORTAGE: Statement Markt Haaksbergen: non-food terug op de markt

In Haaksbergen stonden op de woensdagmarkt (24 februari) voor het eerst sinds 11 weken weer non-food-kramen op de markt. De marktkooplieden verkochten nog niks, maar maakten door er weer te gaan staan een statement richting de beleidsbepalers in ons land. Het was een actie georganiseerd door Peter Reudink en Benno Nobbenhuis. “Er is niemand die dit nog begrijpt.”

Door Ido Dijkstra

Benno Nobbenhuis (links) en Peter Reudink.

De marktkraam van Peter Reudink staat letterlijk en figuurlijk te blinken in de ochtendzon. “Ik zoek een hoesje voor mijn telefoon, meneer”, zegt een marktganger tegen de handelaar in telefoonhoesjes en -toebehoren. Hoewel de kraam van de marktkoopman volledig afgezet is met linten, heeft de man niet door dat de kraam er alleen voor de demonstratie staat. “Sorry meneer, ik mag niks verkopen van de overheid. Doe ik dat wel, dan riskeer ik een boete van 4000 euro. Die verdien ik niet terug met een dagje hoesjes verkopen”, legt Reudink uit. De potentiële klant krijgt een visitekaartje van hem en de boodschap dat hij online zijn hoesje kan bestellen. “Wat belachelijk dat u uw werk niet mag doen hier in de buitenlucht”, besluit de vriendelijke klant.

‘Niet uit te leggen’ 

Reudink, in het wereldje natuurlijk ook bekend als interim-voorzitter van de CVAH, haalt zijn schouders op. “Je ziet het nu zelf, mensen snappen het niet. Het is ook niet uit te leggen. Ik zit al 11 weken thuis. Er staat als je geluk hebt een kleine vergoeding vanuit de overheid tegenover, maar die kan niet uit. Gelukkig heb ik nog een werkende vriendin en heb ik zelf nog wat andere manieren om brood op de plank te krijgen. Er zijn ook genoeg echt schrijnende verhalen van marktkooplui. Het water staat velen tot aan de lippen.” 

Statement

Samen met bevriende collega Benno Nobbenhuis, handelaar in ondergoed, bedacht hij in Haaksbergen deze actie. “We noemen het een statement, omdat demonstratie ook weer een gewichtige, ingewikkelde term is in deze tijd. We zijn nette ondernemers en burgers, daarom willen we in gesprek met de bewindvoerders. Maar dat is niet makkelijk. Klop aan bij de gemeente en die wijst naar de Veiligheidsregio, klop aan bij de Veiligheidsregio en je wordt naar het Rijk verwezen. En die leggen al deze niet uit te leggen regels op. Niemand snapt het nog. Het kan zo niet langer. Het systeem wankelt”, aldus Nobbenhuis, die net als Reudink nog bijzonder opgewekt overkomt in deze bizarre tijden. “Wat we hoe dan ook willen voorkomen, is dat ze ons met waterkanonnen wegjagen.”

Landelijke pers

De actie krijgt het label geslaagd, aangezien de (landelijke) mainstreampers – zoals Hart van Nederland, De Stentor en de NOS – hun weg hebben weten te vinden naar Twente en verslag hebben gedaan. De Burgemeester van Haaksbergen, Rob Welten, heeft in de ochtend een grote sleutel gekregen van de initiatiefnemers van de actie. “De boodschap die we mee willen geven, is dat de burgemeesters weer de regie in hun eigen gemeente moeten krijgen. Zij moeten bepalen of het wel of niet kan, dan zijn de lijntjes veel korter en zijn wij niet aangewezen op de onnavolgbare willekeur in het beleid”, aldus Reudink. 

Ook de foodhandelaren, die wel open waren, ondersteunden de actie en zien hun collega’s het liefst zo snel mogelijk volledig terug op de markt.

Netjes

Naar buiten toe zijn de marktkoopmannen bewust ingetogen in hun uitingen. Reudink: “Want we zijn ook netjes en we willen het publiek ook mee hebben. De publieke opinie is ook op onze hand, want de meeste mensen snappen het echt niet. Zodra je gaat schreeuwen, werkt dat vaak averechts. Zeker met de pers erbij.” Intern, zo geven ze toe, kookt het bloed heel vaak. “Want we hebben geen perspectief. Wat we ook proberen, het zet geen zoden aan de dijk en we ergeren ons kapot aan de tunnelvisie van de regering. We hopen dat er nu een keer geluisterd gaat worden. Gewoon open gaan, ook al mag het niet? Dat willen we niet, want we geloven in de rechtsstaat. Bovendien is er altijd die dreigende boete”, aldus Nobbenhuis.

Politiek

Als dit kabinet geen verlichting doorvoert, is er nog een laatste hoop: de Tweede Kamer-verkiezingen van 17 maart. Een kans op ‘regime-change’. Waar de markt vlak voor de verkiezingen normaal gesproken geliefd terrein is voor de campagne van politieke partijen, is in Haaksbergen alleen Forum voor Democratie er te vinden. “Wij zijn ook de enige partij die zegt: alles open, normaal doen en wel direct”, zegt Mariëtta die flyert op de markt namens Forum voor Democratie. Reudink, die de plannen van FvD heeft aangehoord, besluit: “Dat is inderdaad wel wat we nodig hebben, maar zo langzaamaan wordt het steeds moeilijker om in de politiek te blijven geloven.” 

Rechtszaak tegen de overheid
Peter Reudink stond in Haaksbergen als privé-ondernemer. Hij is momenteel ook interim-voorzitter van CVAH en liet weten dat de vereniging een rechtszaak aanspant tegen de overheid. Lees het bericht hier.