Ga naar hoofdinhoud

Rotterdamse markt moet wijken voor ‘village’ van Eurovisie Songfestival

Koopmannen op de Binnenrotte in Rotterdam zijn niet blij met het besluit van de gemeente om de markt te verplaatsen in de aanloop naar en tijdens het Eurovisie Songfestival in mei. Zij moeten wijken voor het evenementenplein van de Europese liedjesstrijd.

Duncan Laurence won vorig jaar het songfestival. Om die reden is Rotterdam nu gastheer van de liedjesstrijd.

“Juist omdat wij ondernemen én werkgelegenheid hoog in het vaandel hebben staan, hebben wij besloten om de markt gedurende de periode ( tot en met 19 mei 2020) te verplaatsen en om deze niet af te gelasten. Het gaat voor wat betreft de zaterdag- en dinsdagmarkt in totaal om vijf keer”, stelt de gemeente in een door burgemeester Achmed Aboutaleb ondertekende brief.

Moederdag

De verplaatsing van de zaterdagmarkt (twee keer) alleen al zou opgeteld alle kooplui gezamenlijk één miljoen euro schelen, aangezien er soms 50 duizend mensen op afkomen. Ook Moederdag – goed voor een piek in de bloemenverkoop – valt in de periode.

Village

De markt wordt van 5 tot en met 19 mei verplaatst naar onder meer de Meent, het Grote Kerkplein en de Hoogstraat. Dat is nodig omdat op de Binnenrotte een evenementenplein komt voor het Eurovisie Songfestival: het Eurovision Village. “Enige overlast is niet te voorkomen. Wij hopen dat u daar begrip voor kunt opbrengen. Wij gaan graag met u in gesprek om te bezien hoe de markt het Euopese Songfestival mee kan vier en ervan kan profiteren”, laat de gemeente weten.