Ga naar hoofdinhoud

Sint Joep gaat door op 19 maart

De vlaggen kunnen uit: Sint Joep, de grootste jaarmarkt van Nederland die gepland staat voor zaterdag 19 maart, gaat door. De gemeente Sittard-Geleen heeft alle seinen op groen gezet. Struinen op de Sint Joepmarkt in Sittard kan dit jaar eindelijk weer.

Sint Joep markt. Foto: Marcel van Hoorn.

Sint Joep, de traditionele aftrap van het standwerkersseizoen, werd in 2020 en 2021 afgelast vanwege corona. Na de aangekondigde versoepelde maatregelen heerste er bij de standwerkers al optimisme. “Ik denk eigenlijk dat Sint Joep gewoon op de geplande datum door kan gaan”, zei Stibesta-voorzitter Benvenido van Schaik eerder deze week al tegen Marktvisie.

Standwerkers

De standwerkers tijdens Sint Joep trekken steevast de aandacht van passanten. Foto: Marcel van Hoorn.

“Dat zou voor het standwerken normaal gesproken te vroeg zijn omdat er voor het verstrekken van de vergunningen zes weken staat. Ik doe daarom een oproep aan alle gemeenten om de aanvraagtermijn sterk te verkorten zodat wij zo snel mogelijk kunnen starten.”

Hoewel het standwerken vanwege de coronamaatregelen nagenoeg twee jaar lang heeft stilgelegen, is het organiseren van dergelijke evenementen snel te realiseren, denkt Van Schaik. “De straten zijn niet veranderd, de plannen liggen er. Een dag heeft 24 uren. Het is wat mij betreft een kwestie van doorpakken. Het allermooiste zou zijn dat we gewoon op 19 maart kunnen starten tijdens Sint Joep. Dat zou echt een fantastisch cadeau zijn.”

‘Belangrijke impuls’

Na twee jaar van coronabeperkingen is dit weer een van de eerste grote evenementen in de gemeente Sittard-Geleen. De grootste jaarmarkt van Nederland trekt normaliter tussen de 60.000 en 70.000 bezoekers. “Na het niet doorgaan van Sint Joep in 2020 en 2021 is dit eindelijk een mooie opsteker. Het is een belangrijke impuls voor de horeca en de historische binnenstad van Sittard”, verklaart wethouder Leon Geilen op de website van lokale nieuwswebsite 1Limburg.