MKB-Nederland ondersteunt de oproep van de Autoriteit Consument & Markt om ondernemers beter te beschermen tegen het fenomeen lijnkaping, ook wel slamming genoemd.
De ACM en MKB-Nederland krijgen regelmatig klachten van ondernemers die ongewild of onder valse voorwendselen zijn overgestapt naar een andere aanbieder van zakelijke telefonie.
Handtekening
Voor consumenten is enkele jaren terug de telecomwetgeving aangepast: zonder handtekening is het niet mogelijk om van aanbieder te veranderen. Voor zakelijke contracten geldt die bescherming niet. Een simpel ‘ja’ aan de telefoon kan al voldoende zijn.
Onder de gedupeerden bevinden zich veel kleine ondernemingen en zzp’ers. Voor hen is een juridisch gevecht om de overstap ongedaan te maken complex, tijdrovend en duur. De Autoriteit Consument & Markt, die het probleem onderzocht in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken, spreekt van een ‘klein, maar hardnekkig probleem’.
Advies
De ACM wil het liefst dat de wet wordt aangepast. Als een klant eerst een handtekening onder een nieuw contract moet plaatsen, is er geen discussie meer mogelijk over wel of niet willen overstappen. Minister Kamp is echter terughoudend in het aanpassen van de wet op dit punt. Voor de korte termijn stelt de ACM voor om in ieder geval de zelfreguleringsafspraken uit 2007 aan te passen.
Terugeisen
MKB-Nederland adviseert ondernemers die hiermee geconfronteerd worden om onmiddellijk de oude leverancier op de hoogte te stellen en per ommegaand de lijn terug te eisen. Dit vervolgens ook aan de nieuwe leverancier te laten weten en aan te geven dat de lijnkaping gemeld wordt bij de ACM, de Fraudehelpdesk, de brancheorganisatie en/of MKB-Nederland. Ook is het advies aangifte te doen van bewuste misleiding en lijnkaping (slamming).