Ga naar hoofdinhoud

Jos van den Berg: ‘Standwerken is een roeping’

Door Daniel Kooistra

Al 45 jaar is de Amsterdamse Jos van den Berg (67) op verschillende markten door heel Nederland te vinden. Door de jaren heen heeft hij naar zeggen ontelbaar veel verschillende producten aan de man gebracht. “Je moet blijven vernieuwen, nieuwe producten hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht op het kopende publiek.”

Jos van den Berg in 2022 in actie tijdens de Leste Mert in Druten.

Hoe ben je met het standwerken in aanraking gekomen?
“Als kleine jongen kwam ik al op de markt. Ik stond dan met verbazing en bewondering te kijken naar de standwerkers. De oude garde standwerkers zijn echt van absolute topkwaliteit. Al gauw begon ik mee te helpen op de markt. Ik hielp dan bijvoorbeeld mee met het sjouwen van kratjes en maakte vaak een praatje met de aanwezige standwerkers. Uiteindelijk ben ik aan de slag gegaan als straatverkoper en was de stap naar de markt niet zo heel groot meer. Het leuke was dat toen ik met standwerken begon, ik ineens naast de standwerkers stond tegen wie ik als klein jongetje opkeek. Heel bijzonder. Het standwerken was toen echt de absolute top. Inmiddels ben ik 45 jaar in het vak actief.”

Wat trekt jou zo aan in dit vak?
“Het contact met de mensen. Entertainment is een heel belangrijk onderdeel van dit vak. De mensen aan het lachen maken, dat geeft mij een goed gevoel. Mensen bezoeken gemiddeld twee keer per jaar een jaarmarkt. Voor hen is het echt een dagje uit, ik wil ze op zo’n dag graag vermaak bieden. Jaarmarktbezoekers zijn vaak bereid de portemonnee te trekken. Mits je het met een vleugje humor brengt en een goed verhaal hebt natuurlijk.”

Wil je meer lezen over Jos van den Berg en heb je een abonnement? Ga dan naar de online versie. Ben je nog geen abonnee? Kijk naar de mogelijkheden.