Starten met een marktkraam, of met ambulante handel in het algemeen, is niet iets wat je zomaar even doet. Er komen verschillende zaken bij kijken waar je rekening mee moet houden. We bespreken in dit artikel een aantal van die zaken.

Kosten van een marktkraam
Je kunt een marktkraam in feit zo duur en ingewikkeld maken als je zelf wilt. Een eenvoudige marktkraam kun je al vanaf een euro of 250 aanschaffen, wat de drempel om een marktkraam te beginnen best laag maakt. Zeker als je geen goederen gaat verkopen die gekoeld of juist warm gehouden moeten worden. Maar als je een luxe mobiele verkoopwagen wilt, dan kunnen de kosten oplopen tot zo’n 100.000 euro. In dat geval komt voor het starten van je marktkraam een bedrijfsfinanciering van pas, want zulke bedragen hoest je niet zomaar even zelf op.
Benodigde vergunningen
Hier wordt het ingewikkelder. Je mag niet zomaar ergens je marktkraam neerzetten en goederen gaan verkopen. Daarvoor zijn vergunningen nodig, en dat zijn ook nog eens schaarse vergunningen. Het aanvragen van deze vergunningen doe je bij de gemeente waarin je wilt gaan verkopen. Er zijn twee relevante vergunningen te onderscheiden: een marktvergunning en een standplaatsvergunning en een ventvergunning. Een marktvergunning geeft je de mogelijkheid om een standplaats aan te vragen op een periodieke markt. Een standplaatsvergunning maakt het mogelijk om ambulante handel te voeren op de openbare weg vanuit een marktkraam of een verkoopwagen.

Regels en veiligheidseisen
Als uitbater van een marktkraam dien je te voldoen aan tal van verschillende eisen. Verkoop je voedsel, dan moet je rekening houden met de opgestelde voedselveiligheidseisen, de zogenaamde HACCP. De NVWA voert hier strenge controles op uit. Verder moet je je verdiepen in de Warenwet, waarin verschillende regels te lezen zijn die betrekking hebben op de volksgezondheid, de veiligheid van de producten en de eerlijkheid van de handel die wordt gevoerd. Daarnaast moet je voldoen aan veiligheidseisen: je marktkraam moet bijvoorbeeld bestand zijn tegen wind en brand én over een optimale stabiliteit beschikken.
Marktverzekering
In bepaalde gemeenten is het zo dat je marktkoopman verplicht wordt een zogenaamde marktverzekering af te sluiten. Het is dan ook belangrijk dat je nagaat of dit ook voor jou van toepassing is of niet. Een marktverzekering is een speciale verzekering die schade dekt die kan ontstaan aan derden als gevolg van het gebruik en de op- of afbouw van een marktkraam of verkoopwagen. Ook als een marktverzekering afsluiten niet verplicht is voor jou, kan het toch verstandig om te overwegen er een af te sluiten.
Betalingen
Niet onbelangrijk: mensen moeten natuurlijk kunnen afrekenen aan jouw kraam. Dat kan natuurlijk met cash geld, maar veel mensen vinden het fijn om te kunnen pinnen. Dat betekent dat jij als je dat wilt faciliteren voor een mobiel pinapparaat moet zorgen en je daarvoor dienstverlening moet afnemen. Dat is uiteraard niet gratis, maar als je het niet doet, is de kans groot dat je klanten wegjaagt die geen cash meer willen gebruiken.
Heb je tijd nodig om verschillende investeringen te doen in je ambulante handel? Dan kan het interessant zijn om een zakelijk krediet van Floryn te nemen. Je kunt dan geld opnemen wanneer je het nodig hebt en betaalt alleen rente over het geld dat je daadwerkelijk opneemt.
Deze content is tot stand gekomen in samenwerking met Floryn.