Ga naar hoofdinhoud

Superweer stuurt massa naar de Houtse Heuvel

DEN HOUT – De luchtjes van de hartige en de zoete happen vermengen zich op de Houtse Heuvel, plek van de jaarmarkt in Den Hout.. Het bier vloeit rijkelijk en qua amusement en koopwaar is er voor elk wat wils.

Het valt op bij de mensen die de Houtse Heuvel na een bezoek van een paar uur weer verlaten. Vrijwel iedereen heeft een plastic tasje bij met koopwaar, iets van zijn gading. In die zin is de jaarmarkt in Den Hout ook écht een mart. De massa komt niet alleen voor amusement, een drankje en een vette hap. Mensen komen óók om iets te kopen bij de tientallen kramen die onder de bomen staan. Die staan er kennelijk niet alleen voor de entourage.

Dat klopt, zegt Fons van den Berg uit Bladel. Al voor de 26e keer op rij brengt hij in Den Hout gegrilde kip aan de man. Dus hij kan het weten: “Een fijn publiek en trouwe klanten. Er zijn er volop bij die ik elk jaar terug zie voor een kippetje.”

Dat trouwe bezoek beaamt de moeder van Sanne en Linda van der Spoel uit Zwijndrecht. Terwijl haar dochters in een schommel zitten zegt ze: “Vroeger kwam ik al als kind, toen we nog op de camping stonden in Oosterhout. Ik ben gewoon elk jaar blijven komen, omdat het zo gezellig is.”

Die gezelligheid straalt af van de mensen die tussen de kraampjes lopen of uitrusten in de schaduw.

Over het marktterrein flaneren drie kanstanje-elfjes. Een van hen, Miranda van Bragt, legt uit wat hun missie is: “We verkopen gedenkschijven van de eeuwenoude kastanjeboom, die eerder dit jaar gesneuveld is. De sterfdatum van de bomen staan met een brandmerk van smid Piet Joosen op de schijven. De opbrengst is voor de Erfgoedstichting Den Hout, die het cultureel erfgoed van ons dorp, zoals de kerk en de kermis, wil ondersteunen.”

Aan het einde van de dag meldt Van Bragt opgetogen dat de elfjes zestig schijven hebben verkocht: “Mooi toch.”

Opgetogen is ook Erald Plasman van de organisatie: “Het weer heeft ons fantastisch geholpen, Is het vijf graden warmer, dan gaat iedereen naar de waterkant. Nu waren ze allemaal hier. Voorlopig houden we het op 18.000 bezoekers én geen wanklank.

Dankzij het lekkere weer kon het avondfeest gisteren op het middenterrein gehouden worden en niet, zoals gebruikelijk, in de tent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.