Ga naar hoofdinhoud

Thema schilderkunst op Filafair

De 6de editie van Filafair, de jaarlijkse postzegelbeurs & propaganda postzegeltentoonstelling te ’s-Hertogenbosch, heeft ‘schilderkunst’ als thema. Dit ter herdenking aan de 500ste sterfdag van de Bossche middeleeuwse schilder Jheronimus Bosch.

Een groot aantal originele werken van zijn hand en andere schilderijen uit het familie-atelier zijn te zien in het Noord-Brabants Museum te ’s-Hertogenbosch. Zeer zeker de moeite waard om een bezoek te brengen in combinatie met deze Filafair 2016.Filafair_2016

Postzegelbeurs

Er worden op deze Filafair interessante verzamelingen getoond in combinatie met het gekozen thema. Enkele voorbeelden zijn de schilders Rembrandt, Rubens en vanzelfsprekend Jheronimus Bosch, maar ook ‘s-Hertogenbosch in de 19e eeuw: ‘particulier postvervoer per diligence en (stoom)boot’.
De postzegelbeurs geeft aan spaarders, verzamelaars en filatelisten alle gelegenheid om nieuwe aanwinsten te vinden en informatie uit te wisselen met elkaar. De organisatie heeft PostNL en ruim 30 standhouders, uit binnen- en buitenland, bereid gevonden om op deze Filafair acte de présence te geven.

Presentatie VPPV

Er zal op vaste momenten door Rein Bakhuizen van den Brink, lid van de VPPV (Vereniging van Persoonlijke Postzegel Verzamelaars), een presentatie worden gehouden over het verzamelen van persoonlijke postzegels en hun randverschijnselen.

Een beamer met laptop en projectiescherm worden beschikbaar gesteld door de organisatie aan alle geïnteresseerden die tijdens deze twee dagen een presentatie willen houden over hun verzamelgebied. Zij kunnen hun enthousiasme als de filatelist of postzegelverzamelaar overbrengen aan de bezoeker. Heeft u interesse? Neem contact op met de organisatie.

Schilderwerken

Er zijn verschillende particulieren en twee gerenommeerde schilderclubs (‘de Passie’ uit Den Dungen en ‘de Hambaken’ uit ’s-Hertogenbosch) aanwezig om hun schilderwerken exposeren in relatie met het gekozen thema ‘Schilderkunst’. Een groot aantal werken zijn nageschilderd van de Bossche schilder Jheronimus Bosch, maar ook stillevens en abstracte afbeeldingen zijn er te zien. De hele foyer is voorzien van deze bijzondere schilderijen.

Boekenbeurs

Ook de werkgroep boekenbeurs van de Vincentius vereniging uit ’s-Hertogenbosch is aanwezig met tweedehands boeken over Brabant, Jheronimus Bosch en de stad ’s-Hertogenbosch. De opbrengst komt ten goede aan de speciale projecten van de Vincentius. Er is tevens een verkoopstand aanwezig met oude prenten & tekeningen uit de vorige eeuwen en een stand ‘creatief met postzegels’, waarvan de opbrengst is voor de lepra stichting.

Olivier Bommel & Tom Poes

Op 16 maart 1941 maakte Nederland kennis met Tom Poes, toen de strip voor het eerst in de Telegraaf verscheen. Nog in datzelfde jaar maakte ook heer Bommel zijn opwachting. In 2016 wordt gevierd dat het stripduo Olivier Bommel en Tom Poes 75 jaar oud is. De Toonder Compagnie heeft daarom 2016 uitgeroepen tot het Tom Poes jaar. Opa’s en oma’s, papa’s en  mama’s kunnen met hun (klein)kinderen en overige familieleden eventueel met Olivier Bommel en Tom Poes op de foto. Van de gemaakte foto’s kan men direct bij de informatie & verkoopstand van PostNL een velletje postzegels laten maken. Tevens presenteert PostNL een speciale postzegel ter gelegenheid van dit stripduo.

Een aantal gespecialiseerde postzegelverenigingen en algemene regionale postzegelverenigingen zijn aanwezig met hun promotiestand.

Adres en openingstijden

Filafair 2016 vindt plaats in Maaspoort Sports & Events, Marathonloop 16 te ‘s-Hertogenbosch. Op vrijdag 11 maart is de beurs geopend van 10.00 tot 17.00 uur, op zaterdag 12 maart van 10.00 tot 16.00 uur.
De entree bedraagt €5 per persoon; tot en met 18 jaar is er gratis entree.