Het opstellen van een arbeidscontract is net als iedere andere contractvorm, een belangrijke zaak. Waarschijnlijk heb je een hoop vragen als je zo’n contract op wilt gaan stellen. Wat neem je wel op en wat juist niet? Hoe specifiek moet je zijn? In dit artikel geeft RechtNet je een aantal tips.
Maak duidelijke afspraken
Maak, voordat je werknemer begint met werken, duidelijke afspraken over de start en einddatum van de werknemer. Voor je werknemer is dat fijn omdat hij dan weet waar hij aan toe is, maar voor jou is het ook belangrijk, omdat je zo niet het risico loopt dat jij en je werknemer op geschillen stuiten.
Laat het contract tekenen vóór het werk begint
Zorg ervoor dat je de arbeidsvoorwaarden schriftelijk hebt vastgelegd en dat jullie beiden akkoord zijn voordat de medewerker aan het werk gaat. Als je dit niet doet, kunnen er onduidelijkheden over de arbeidsvoorwaarden ontstaan en vaak zal de rechter, wanneer het zover komt, in het voordeel van de werknemer oordelen. Dit komt omdat jij als werkgever de sterke partij bent en je over de benodigde kennis beschikt, maar in dit geval niet op de juiste manier de kennis hebt gedeeld.

Let op de proeftijd
Wanneer je een contract met proeftijd wilt voorleggen, mag dit volgens de Wet Werk en Zekerheid alleen bij contracten langer dan zes maanden. Let daar dus op wanneer je een contract opstelt. Als je een contract van zes maanden en minder opstelt en je blijkt toch niet verder te willen met deze werknemer, kun je geen beroep doen op de proeftijd. Ga daarom voor een contract van zes maanden en één dag, of van zeven maanden als dat makkelijker is. Je kunt dan een proeftijd invoeren.
Wat altijd in de arbeidsovereenkomst moet staan
Er zijn een paar elementen die je altijd op moet nemen in je arbeidsovereenkomst. Naast deze verplichte elementen kun je de arbeidsovereenkomst verder uitbreiden met verschillende rechten en plichten voor jou en je medewerker. De verplichte elementen sommen we hieronder nog even voor je op:
- Een duidelijke vermelding van de contractpartijen
- De ingangs- en einddatum van het contract
- Het salaris
- De naam van de functie van de werknemer
- De omvang van de arbeid
Hulp nodig?
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of kun je wel wat hulp gebruiken bij het opstellen van je arbeidsovereenkomst? Neem dan eens contact op met RechtNet. Dit is een modern en allround advocatenkantoor dat je kan helpen met al je vragen over het opstellen van contracten of vragen over andere rechtsgebieden. Hier werken vakbekwame advocaten die weten waar ze mee bezig zijn en zich altijd op hun best voor jou inzetten.