Ga naar hoofdinhoud

Toename contactloos betalen

Detailhandel Nederland reageert verheugd op het bericht van Betaalvereniging Nederland over de groei van contactloos betalen. Contactloos betalen stimuleert consumenten om elektronisch te betalen in plaats van contant, wat bijdraagt aan een veiliger winkelklimaat.

Contactloos betalen, groeide in 2016 met gemiddeld 10 procent per maand. Inmiddels zijn er in

Nederland al meer dan een half miljard contactloze betalingen gedaan. Alleen al in de maand september werden 65 miljoen contactloze betalingen gedaan. Inmiddels zijn er nu ruim 179.000 betaalautomaten in winkels en andere ondernemingen geschikt voor contactloos betalen. Dat is iets meer dan de helft. Bijna 70 procent van de bankpassen heeft de functionaliteit.

Winkelveiligheid

“Contactloos betalen maakt het nog makkelijker en sneller voor de consument om af te rekenen. Daarmee wordt het nog aantrekkelijker om niet met contant geld te betalen wat weer bijdraagt aan de veiligheid van de winkeliers en de medewerkers. Winkelveiligheid is een belangrijk thema wat deze week ook wordt belicht in de Week van de Veiligheid. Contant geld trekt immers overvallers aan”, stelt Michel van Bommel, secretaris Betalingsverkeer van Detailhandel Nederland.

Mobiele telefoon

“Wij zien elektronisch betalen als een veilig alternatief voor contant en wij moedigen iedereen daarom aan om zoveel mogelijk met pin – al dan niet contactloos – te betalen.”
Van Bommel verwacht dat contactloos betalen in een nog sneller tempo zal groeien en dat ook de integratie met de mobiele telefoon een grotere rol zal gaan spelen.