Ga naar hoofdinhoud

Toeristenmarkt Katwijk ’s avonds open

De kogel is door de kerk: de avondmarkt van de Toeristenmarkt in Katwijk is terug. De markt, die van 27 juni tot en met 29 augustus elke dinsdag wordt gehouden, begint deze zomer al om 11.00 uur ’s ochtends en sluit pas om 21.00 uur, zoals de bezoekers voor de coronapandemie gewend waren. Vorig jaar was de markt nog tussen 10.00 en 18.00 uur. Het avonddeel kwam hierdoor te vervallen.

De kogel is door de kerk: de avondmarkt van de Toeristenmarkt in Katwijk is terug.

Voeten in de aarde

De wijziging in het tijdslot had nogal wat voeten in de aarde. De Toeristenmarkt was vóór de coronapandemie standaard van 13.00 uur tot 21.00 uur. Door de uitbraak van Covid-19 was er vorig jaar voor het eerst geen avondmarkt en werd er al om 18.00 uur gestopt. Tot grote ontevredenheid van de Katwijkers zelf, die voorheen na hun werkdag nog graag even een rondje over de markt maakten. “Klopt”, zegt Paul Terluin, die dit jaar samen met Jolanda Hazenoot en Corina Lamboo de organisatie van deze markt voor zijn rekening neemt. “De Toeristenmarkt is namelijk niet alleen heel populair bij vakantiegangers, maar ook bij de inwoners zelf en mensen uit de directe omgeving. Bovendien trok de markt ’s avonds ook veel publiek van toeristen die overdag naar het strand waren geweest.”

Geen lawaai

Terluin had graag gezien dat de markt een uurtje later begint. “Dat heeft vooral te maken met de gemeentelijke APV die verbiedt dat er voor 7.00 uur geen lawaai mag worden gemaakt. Laat nou net het plaatsen van marktkramen best veel geluid geven.” Zelf is hij voorstander van de oude markttijden. “De winkeliersvereniging wilde niet alleen de avondmarkt terug, maar ook graag eerder beginnen, om 10.00 uur. Ik had graag gezien dat de markt om 12 uur zou starten. Daar is helaas niet voor gekozen. Dus wat betreft het zetten van kramen wordt het wel krap. De kans bestaat dat de tijden volgend jaar weer anders zijn. Eind dit jaar volgt een evaluatie.”

Extra evenementen

Ook deze zomer wordt er dus weer tien weken lang op elke dinsdag een Toeristenmarkt in Katwijk gehouden. De winkeliersvereniging heeft van de gemeente Katwijk budget gekregen voor het organiseren van extra evenementen, als een kindermiddag, circus of iets met kunst. “Voorheen regelde de gemeente zelf deze evenementen, al veertig jaar, maar nu blijkt dat ze dit helemaal niet zelf mag doen”, aldus Terluin, die als BOA, marktmeester en marktcoördinator in dienst is bij de gemeente Katwijk. Hij regelt niet alleen de invulling en plaatsing van de Toeristenmarkt, maar ook de weekmarkten in Katwijk (49 kramen) en Rijnsburg (8 kramen). Eind augustus 2024 gaat hij met pensioen. “Ik ben nu mijn opvolger aan het inwerken. Ik weet zeker dat ik het werk en de contacten op de markt enorm ga missen. Ik heb al aangegeven dat ik wel betrokken wil blijven, maar weet niet of de gemeente dit wil.”

Nog enkele plekjes
Voor ambulante handelaren met bijzondere producten is er op sommige dinsdagen nog plek op de Toeristenmarkt in Katwijk. “Ik heb enkele plekjes opengehouden voor Meelopers en mensen die echt bijzondere producten te koop aanbieden. Zo heb ik laatst nog een plek gegeven aan iemand die lampjes en schaaltjes van keramiek verkoopt.” Kooplieden die voor een plek in aanmerking willen komen, dienen een mail met foto’s van hun producten te sturen aan toeristenmarkt@katwijk.nl.