Ga naar hoofdinhoud

Toverstiften en praatjes op de markt

RIJSSEN – Welsprekendheid, overtuigingskracht en originaliteit. Op die drie aspecten werden de standwerkers beoordeeld die maandag meededen aan het 36e standwerkersconcours in Rijssen.

‘Ik ben dol op makkelijke klanten en tot die categorie behoort u. Bovendien vind ik u sympathiek.” Aan aandacht geen gebrek voor standhouder Patrick Spoolder uit Hengelo. De standwerker verkoopt bakfolie in drie maten. „Ter bescherming van uw nieuwe pan en ter behoud van uw oude pan”. Bovendien is boter of olie bij het bakken nauwelijks nodig en dat betekent minder calorieën. Spoolder tikt een eitje kapot in een koekenpan om zijn product te demonstreren. „Mooi verhaal hè, elke keer als ik het vertel schiet ik zelf ook weer vol.” Om de prijs hoeft de koper het niet te laten want alleen vandaag twee bakfolies voor de prijs van één. „Doet u mij maar twee setjes”, klinkt het spontaan vanuit het publiek.

Winnaar van het standwerkersconcours werd Berry Wanjon, die met zijn messensets ook vaak op de reguliere markt in Rijssen staat. Volgens de jury is Wanjon origineel, heeft hij goed contact met het publiek en kan hij goed improviseren. „Je reageert natuurlijk op het publiek”, vertelt Wanjon. „Samen met de mensen maak je een verhaal. Van cafetariamedewerker tot bankdirecteur, als standhouder moet je de mensen erbij betrekken.” Juryvoorzitter Johnny Jansen sluit zich daarbij aan. „Standwerker zijn is een stukje cabaret uitvoeren op straat. Het zijn voor mij allemaal artiesten.”

Volgens Bertus Dekkers, ambtenaar van de gemeente Rijssen-Holten, was het weer ouderwets druk. „De markt is een tijdje minder geweest, maar we zagen nu toch ook weer veel mensen van buitenaf. Ik denk dat we drie tot vijfduizend bezoekers hebben gehad.”
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.