Ga naar hoofdinhoud

Tranen bij afscheid marktkoopman

PUTTEN – Nog voordat de natte en koude winterperiode begint, heeft marktkoopman Eddie Netten (65) uit Spakenburg afscheid genomen op de weekmarkt in Putten.

De verkoper van gordijnstoffen heeft die knoop moeten doorhakken, omdat zijn vrouw Wil ernstig ziek is.

Ruim 45 jaar stond de verkoper in Putten. ,,Ik koos in de jaren zestig voor gezelligheid. Daar stond Putten bekend om. Het is nu de grootste warenmarkt op de Veluwe. Dat zegt toch wel wat.”

De geboren Amsterdammer stond ook op de markt in Harderwijk en Spakenburg. ,,Op een gegeven moment had ik negen markten in een week. Dat werd echt jakkeren. Alle dagen om vijf uur op, laat thuis. Behalve zondag dan, maar dan was ik echt helemaal bekaf.”

Klanten hebben de marktkoopman gisteren persoonlijk bedankt. Marktmeester Stoffel Mulder had voor koffie en slagroomtaart gezorgd. Een vrouw die voor vijf ‘gordijnhakies’ kwam, mocht die gratis meenemen. ,,Toen indertijd de verkoop terug liep, heb ik besloten om bij de mensen thuis de maten op te nemen. Klanten durfden dat niet meer, bang voor een foutje. Maar ja, dat was voor mij wel meer werk voor hetzelfde geld. Als de markt voorbij was, moest ik nog naar de mensen thuis.”

Vanwege de lange periode in Putten kregen Netten en zijn vrouw gisteren bloemen, een dinerbon en een boek overhandigd van wethouder Nico Gerritsen. Van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (waar Netten zich voor de afdeling Amersfoort heeft ingezet als bestuurslid) kreeg de marktkoopman de zilveren speld.