Ga naar hoofdinhoud

Uniek, ambachtelijk en in kleine oplage

Ongeveer 68 ondernemers – voor het grootste deel kunstenaars en andere creatievelingen – van de Zeldzaam Mooi Markt nemen drie keer per jaar bezit van het Wilhelminaplein in Leeuwarden. “Alles wat je hier ziet, is uniek, ambachtelijk en in kleine oplage met de hand gemaakt”, zegt initiatiefneemster en organisator Ilse van Haasen-Nuesink.

De Zeldzaam Mooi Markt op het Wilhelminaplein in Leeuwarden.

Ballotage

Ilse van Haasen-Nuesink neemt haar Zeldzaam Mooi Markten heel serieus. Wie met producten op een van haar ruim dertig markten wil staan, moet van goede creatieve huize komen. Daarom is er ook sprake van een ballotage. “De spullen die op onze markten worden verkocht, moeten uniek zijn, handgemaakt en in kleine oplage. Massaproductie wordt uitgesloten”, geeft ze aan.

Kunst van keramiek

Wat dat betreft sluiten de keramieke voorwerpen van Hidde Idzinga hier perfect op aan. Alles wat deze 30-jarige kunstenaar uit Leeuwarden in zijn kraam te koop aanbiedt, heeft hij zelf en met de hand in zijn Dokkumer atelier gemaakt: kopjes, mokken, schoteltjes, potjes en kunstvoorwerpen. De belangstelling is groot, er is een constante aanloop. Die grote belangstelling heeft hem in het begin wel erg verbaasd. Het begon allemaal met een mok waarop een octopus was afgebeeld. Nadat hij dit exemplaar op 9GAG – een social media-platform deelde – ging die post viraal en kwam de ene na de andere bestelling binnen. “Dit bevestigde wel dat ik op de juiste weg was”, zegt de voormalige student Communicatie en Multimedia Design. Dankzij die opleiding wist hij precies hoe te handelen. “Ik kon zelf een goede website met shop bouwen en wist hoe ik de marketing moest aanpakken”, legt hij uit.

Wil je meer lezen over Zeldzaam Mooi Markt en heb je een abonnement? Ga dan naar de online versie. Ben je nog geen abonnee? Kijk naar de mogelijkheden.