Pagina 11 van: Marktvisie 1/2 – 2021

MARKTVISIE 11
er in Amsterdam altijd veel mensen en
ging de verkoop goed. En het belangrijkste:
ik had zo veel plezier.”
Bakfiets
Het bleef dan ook niet bij die ene keer,
want de kerstmarkt kwam in de jaren erna
telkens terug. “Ik leefde zo naar dat mo-
ment toe, elk jaar weer”, aldus Valladares,
die met een Friezin is getrouwd en in de
tussentijd van de hoofdstad van Neder-
land naar die van Friesland verhuisde. Hij
haalde uit het bakken inmiddels meer vol-
doening dan zijn werk als accountmana-
ger. “Twee jaar geleden kreeg ik te maken
met burn-out-verschijnselen. Ik ben toen
met twee vrienden begonnen om een
eigen churrosbakfiets te bouwen, als een
soort van therapie. Toen die eenmaal vorm
begon te krijgen, dacht ik: nu moet ik ook
doorpakken. Als ik zelfstandig wil begin-
nen, dan is dit het moment.”
Zo geschiedde. Hij startte Señor Churro, de
rijdende churrosbakker. “Ik ben goed in
contacten leggen en mezelf presenteren.
Dus al gauw had ik wat festivals die ik kon
bezoeken. De bakfiets is authentiek. Een
eyecatcher. En de churros doen het erg goed
op feestjes. Mannen, vrouwen en kinderen,
iedereen vindt het lekker. Als de geur je
neus binnen sijpelt, kun je er niet omheen.”
Volgeboekt
Zijn concept sloeg aan. Het jaar 2020 had
zijn definitieve doorbraak moeten worden.
“Begin maart had ik al 75 procent van mijn
agenda volgeboekt met festivals, feestjes,
braderieën en jaarmarkten.” Halverwege
maart was daar echter de eerste afgelas-
ting van het grootste bierfestival van Eu-
ropa in Tilburg. Daarna volgden er meer.
“Ik dacht toen: oei, dit gaat niet goed. Dit
voelt niet goed.”
Precaire tijden braken voor iedereen aan en
dus ook de familie Valladares. “Mijn vrouw
werkt in de luchtvaartsector en daar is het
ook elke ontslagronde weer billenknijpen.
Tot nu toe is ze de dans ontsprongen. Ik had
ineens die lege agenda. Dan ga je je toch
zorgen maken. De kinderen moeten ook te
eten krijgen in de toekomst. Toen ben ik
gaan denken: wat kan ik meer. Ik wilde zelf-
standig blijven. Daarom ben ik met paella
maken en bezorgen begonnen. Ja, dat
kunstje beheerste ik wel al”, schatert de
goedlachse ondernemer het opnieuw uit.
‘Papa koken’
Aanvankelijk stond hij van vrijdag tot zon-
dag in de keuken van zijn eigen woning de
maaltijden te bereiden. “Dat liep een
beetje uit de hand. Mijn dochter van twee
ging steeds vaker roepen: papa koken. Ik
kon privé en zakelijk thuis niet meer
scheiden. Het aanrecht stond steeds vol en
het fornuis was constant in gebruik.” Een
vriend bood hem het pand van een voor-
malig restaurantje in de knusse Maria An-
nastraat in de Leeuwarder binnenstad aan.
Hij greep die kans met beide handen aan.
Vanuit het knusse onderkomen, dat hij
flink onder handen nam, is hij begonnen
een nieuwe klantenkring aan te boren. “Af-
haal, warm en koud thuisbezorgd. Ik doe
het nu allemaal. Het was even een om-
schakeling en investering, maar het geeft
me veel energie en hernieuwd plezier. Het
begint al goed te lopen. Ik zie hier echt een
toekomst in. Ik zorg voor een beleving, ook
thuis aan de deur. Een leuke uitleg voor de
bereiding, een Spaanse playlist via Spotify,
achteraf betalen net als in een restaurant
en een bedankkaartje. Ik wil wel wat bie-
den. Ook ben ik van plan mijn paella bij
slagers en traiteurs aan te bieden.”
De enthousiaste zelfstandig ondernemer
zit dus niet bij de pakken neer. Hij wil
sterker uit de coronacrisis komen. “Hope-
lijk kan ik ook snel weer het land in met
de bakfiets. Dat in combinatie met de pa-
ella en tapas – die ik ook maak – zorgt er-
voor dat ik optimistisch over de toekomst
ben”, vertelt hij. “Ik heb nu meer te bie-
den.” l
‘De Spaanse oliebol’
Een krokante deegstengel met suiker, kaneel en chocolade. Perfect als tussendoor-
tje, ontbijt of nagerecht. Churros worden ook wel de ‘Spaanse donut’ of ‘Spaanse
oliebol’ genoemd. Het zijn gefrituurde tarwedeegstengels, waarbij het luchtige deeg
aan de buitenkant krokant wordt, terwijl de binnenkant zacht blijft. Van origine
zijn churros bedoeld als ontbijt. Ze zijn echter ook in trek bij de koffie, als snack of
als toetje met bijvoorbeeld een bolletje ijs. Spaanse paella is een typisch Valen-
ciaans rijstgerecht gevuld met verse groentes, vlees of vis.
l
QUOTE XXXXXXXX XXXXXXXX
XXXXX XXXXXXXXXXXX XXXXXXX
E
Fotobijschrift
De lekkernijen van Señor Churro.
De bakfiets is een echte eyecatcher.
10-11_camielvalladris.indd 11 20-01-21 11:23