Pagina 25 van: Marktvisie 1/2 – 2021

MARKTVISIE 25
met een vrolijke grijns. Wernsen nam de
nieuwe marktwagen in augustus in ge-
bruik. De vrachtwagen schafte hij twee
jaar ervoor aan. Met het oog op de nieuwe
huisstijl, liet hij die toen al brandweerrood
spuiten. In maart had hij even stress van
zijn laatste investering: hoe zou corona
uitpakken voor de weekmarkten? “Het is
lullig om te zeggen: voor de non-food is
corona rampzalig, voor de food-onderne-
mers helemaal niet. De horeca is dicht,
waardoor wij nog meer klandizie hebben.”
Wernsen pluste in 2020 maar liefst 40 pro-
cent in omzet. “Tien procent door corona
en dertig procent door de nieuwe wagen”,
is een grove schatting van de Puttense
marktslager.
Bank
De coronacrisis kon geen ondernemer zien
aankomen. Aangezien zijn vorige wagen –
van Evers Wagenbouw – al vijftien jaar oud
was, bestelde Wernsen dan ook nietsver-
moedend in februari een nieuwe bij Inno-
van. De vorige wagen was al acht meter
lang, maar de nieuwe is met negen meter
nog iets langer. En vooral ook hoger. De
drie meter hoge platen waren niet stan-
daard en moesten dus apart worden ge-
maakt. Aangezien Wernsen nog niet zo
heel lang daarvoor een nieuwe vrachtwa-
gen had aangeschaft, die vooral voor de
gekoelde voorraad wordt gebruikt, moest
hij wel even naar de bank. “De wagen
kostte 2,5 ton. Die heb ik niet in mijn ach-
terzak zitten. Ik had twee jaar geleden ook
net een nieuwe vrachtwagen gekocht. Dan
ben je ook een ton verder. Als je dan re-
kent dat je op iedere ons ham 25 cent ver-
dient…”
De financiering was voor de gezonde on-
derneming geen probleem. “Als er niets
aan de hand is, hoor je een bank niet. Als
je niet meer naar de markt kunt en de
omzet keldert, dan ga je zelf ook wel in ge-
sprek.” In de opbouwfase ging Wernsen
elke week wel een keer langs bij Innovan
om foto’s te maken van de voortgang. “Ik
denk als een van de weinigen. Het is voor
mij maar een half uurtje rijden. Het eind-
resultaat ziet er geweldig uit.”
Toekomstgericht
De marktwagen heeft ‘even wat gekost’,
maar alles ziet er nu weer spik en span
uit. Wernsen is 52 en kan nog een aantal
jaren door met zijn onderneming. “Ik heb
het meteen goed gedaan, ook voor het
geval iemand het bedrijf een keer wil over-
nemen”, vertelt de ondernemer. Hij ver-
wacht overigens niet dat zijn kinderen die
overnamekandidaten zijn. “Ik heb een
zoon van vijftien en een dochter van ze-
ventien. Mijn zoon wil timmerman wor-
den en mijn dochter wil in de
varkenshouderij aan de slag, ondanks dat
we thuis, naast de markthandel, zelf een
boerderij met dikbilrunderen hebben.”
Uitstraling
Extra toeloop in de coronacrisis was dan
volgens de schatting van Wernsen goed
voor een omzetplus, de nieuwe wagen
l
QUOTE XXXXXXXX XXXXXXXX
XXXXX XXXXXXXXXXXX XXXXXXX
E
Fotobijschrift
‘Als 14-jarige al mee naar de markt’
Eddy Wernsen is vanaf 1997 zelfstandig marktkoopman. Hij begon zijn carrière
echter als ambachtelijk slager. “Als 14-jarige jongen ging ik al mee naar de markt
met Van de Tol uit Hoevelaken, maar na de middelbare school koos ik toch eerst
voor het slagersvak. Mijn vader was namelijk ook slager. Ik heb de slagersvakoplei-
ding afgerond en onder meer als chef slagerij in een supermarkt en bij een keur-
slager gewerkt. Ik ben op een gegeven moment naast mijn baan met eerst één en
toen twee markten begonnen en heb uiteindelijk volledig voor de markt gekozen.
Als éénpitter, want mijn vrouw werkt als boekhoudster. We staan nu op woensdag
met zeven man in de wagen en op zaterdag met negen. Ik heb drie man in vaste
dienst en de rest is parttimer.”
De Puttenaar koos bewust voor het ondernemerschap op de markt en niet met een
winkel. “In een winkel is er van maandag tot en met woensdag weinig te doen en
begint het pas tegen het weekend te lopen. Op de markt zoeken wij de klanten op.”
Naast de verkoop op de markt heeft Wernsen ook een eigen party- en cateringser-
vice. “Normaal gesproken hebben we tussen maart en november wel zo’n 400 tot
500 barbecues. Dat ligt op dit moment uiteraard helemaal op zijn gat.” Wat dat be-
treft kwam de stevige groei op de markt hem niet verkeerd uit. Die ving het weg-
vallen van deze bedrijfstak meer dan op. Daarbij is hij een van de dertig officiële
Weber grillmasters in Nederland. In die hoedanigheid verzorgt hij ook demo’s en
workshops. In de steamer bereid, verkoopt Wernsen warme
vleessnacks voor de consument met acute trek.
De totale combinatie van verkoop- en vrachtwa-
gen is maar liefst 18.75 meter.
Eddy Wernsen heeft zelf ook een boerderij met
dikbilkoeien.
24-25-26_eddywernsenek.indd 25 20-01-21 13:52