Pagina 31 van: Marktvisie 10 – 2020

MARktVISIe 31
Award
Tijdens de uitreiking van de Foodservice Award op de Horecava 2020 won ’t Stoepje
begin dit jaar in de categorie marktkramen een gouden award. De Foodservice
Award is een verkiezing binnen foodservicebedrijven in Nederland. Bedrijven wor-
den op diverse aspecten beoordeeld, zoals op klantvriendelijkheid – ‘t Stoepje
scoorde hierop een 8.64 – en prijs-kwaliteit.
De Graaf is trots op de gouden award. “Het bewijst dat wij in de categorie marktkra-
men het beste worden beoordeeld door de consument. Deze award, in de vorm van
een kroon, dragen we met alle bakkers.”
l
QUOTE XXXXXXXX XXXXXXXX
XXXXX XXXXXXXXXXXX XXXXXXX
E
Fotobijschrift
de bakkerij van zijn grootvader, die ook
Jan de Graaf heette. Vanaf zijn twaalfde
mocht hij mee naar de markt, waar de
liefde voor het vak ontstond. De eerste
jaren verkochten ze vooral producten uit
de bakkerij die ook in de supermarkt ver-
krijgbaar waren.
Dat veranderde in 1979, toen De Graaf de
bakkerij overnam en zijn eigen, onder-
scheidende producten ging ontwikkelen.
“Omdat die bakkerij vanwege de drie tre-
den voor de ingang in de volksmond ‘t
Stoepje heette, besloot ik die naam te hou-
den”, legt De Graaf uit.
Al snel begon ’t Stoepje te groeien. Mensen
waren zo enthousiast over de specialitei-
ten van ’t Stoepje, dat verschillende
marktkooplui interesse kregen in de pro-
ducten van de bakkerij. Er werd een
tweede bakkerij geopend en het logo
kwam op de verpakkingen en vrachtwa-
gens te staan. Zo kreeg ’t Stoepje naams-
bekendheid in de rest van Nederland.
Groei
“Ik had nooit verwacht dat ’t zo groot zou
worden”, vertelt De Graaf. “We staan in-
middels verspreid op markten door heel
Nederland. Tegelijkertijd zijn we ook nog
steeds het laagdrempelige familiebedrijf:
jij koopt je gevulde koek bij jouw ’t
Stoepje-bakker in jouw woonplaats. Niet
bij de grote keten, maar bij jouw lokale on-
dernemer. Die lokale ondernemer is ook
echt de spil van de organisatie”, aldus De
Graaf.
“De sfeer op de markt is persoonlijk en
uniek, met gezellige praatjes, een onver-
wacht compliment of
gewoon de vraag ‘hoe is het nou?’. De
marktkoopman of -vrouw speelt hierin
een grote rol. Al staat ’t Stoepje maar één
keer per week in een dorp of stad, de on-
dernemer herkent zijn klant en onthoudt
wat belangrijk is en wat speelt in zijn of
haar leven. Het is een bepaald enthou-
siasme dat in het bloed van elke markt-
ondernemer zit. Als vrolijke koopman of
-vrouw maak je echt het verschil.”
Restyling
Ook nadat in 2018 de formule vernieuwd
werd en de opvallende gele kleur is ver-
vangen door een chiquer, eigentijdser
uiterlijk, is de lokale bakker naar eigen
zeggen het stralende middelpunt geble-
ven. “De nieuwe uitstraling, huisstijl, ver-
pakkingen, bedrijfskleding en
verkoopwagen van ’t Stoepje zijn een ant-
woord op verschillende trends en ontwik-
kelingen, waar de formule altijd op
inspeelt.”
Niet alleen qua uitstraling, maar ook als
het gaat om het assortiment. “De afgelo-
pen jaren zijn vegan en koolhydraatarme
producten aan het assortiment toege-
voegd, om ook de steeds bewuster wor-
dende consument naar de markt te
trekken.”
Met deze grote veranderingen willen de
bakkers uit Spakenburg laten zien dat de
traditionele Nederlandse markt nog steeds
een eigentijdse ontmoetingsplek is voor
jong en oud. De Graaf: “Ik ben ervan over-
tuigd dat de markt nooit verdwijnt. Waar
ter wereld je ook komt, de markt is er voor
iedereen. Arm of rijk, jong of oud. Zolang
we als ’t Stoepje zijnde elke dag letterlijk
marktonderzoek doen, door te luisteren
naar onze klanten en ondernemers, blij-
ven we up-to-date. Vernieuwing is een
continu proces, waarbij we vooral kijken
naar de wensen van de klant. Ik zal de
laatste zijn die stug vasthoudt aan de
Natte Keek waar ik zo aan gehecht ben.
We moeten meegaan met de tijd. En ik
heb er alle vertrouwen in dat de nieuwe
generatie dat op hun eigen wijze met suc-
ces gaat voorzetten.” l
Franchiseformule
Voor jongeren die een uitdaging zoeken, en voor ambulante handelaren die iets an-
ders willen maar wel verlangen naar een bepaald stuk zekerheid, biedt ondernemer
worden bij ’t Stoepje volgens het bedrijf mooie kansen. “Deze franchiseformule is
een bewezen succesformule, waarbij niet alleen rekening wordt gehouden met de
wensen van de klanten, maar ook met die van de franchisenemers”, aldus De Graaf.
Het mooiste aan ondernemen bij ‘t Stoepje is volgens enthousiaste ondernemers
Aart en Evelien de Vrijheid. “Het is allemaal goed geregeld voor ons als franchisene-
mers. Ik vind het heerlijk dat ik al mijn producten op een centrale plek kan afhalen.
Ik app eind van de dag m’n bestelling door en de volgende dag staat het klaar. Als
er iets is, kan ik altijd bellen. Ze regelen zelfs
visitekaartjes, een persoonlijke nieuwsbrief en mijn eigen website. Ik moet er niet
aan denken dat ik dat allemaal nog in mijn weekend moet doen.”
Door de jaren heen is het assortiment steeds
verder uitgebreid.
30-31_stoepje.indd 31 23-09-20 13:30