Pagina 21 van: Marktvisie 11 – 2021

MARKTVISIE 21
Terug en vooruiT
Je zult maar net trots, vol zelfvertrouwen en goede moed als
zelfstandige jonge ondernemer met je eigen ambulante handel zijn
begonnen. En dan breekt de coronapandemie uit. Is dit het einde
van je droom of valt het na de eerste paniek wel mee? Twee
starters luchten hun hart.
Tekst: Erik Kruisselbrink – Fotografie: Koos Groenewold en Ido Dijkstra
De coronacrisis hakte er flink in. Ons dagelijks leven stond gedurende een
aantal langere periodes flink op de kop.
Voor de marktsector pakten de maatrege-
len heel verschillend uit. Food deed goede
zaken, maar voor non-food was het als
zogeheten niet-essentiële handel drama-
tisch.
‘Blijven investeren’
De 22-jarige Loekie Kaper ondervond hele-
maal geen hinder van corona. Integendeel,
haar vishandel loopt zo goed, dat ze on-
langs iemand voor vast kon aannemen en
boordevol plannen zit voor de toekomst.
“Ik vind het erg belangrijk om zowel in
mezelf als in mijn bedrijf te blijven inves-
teren.” Met een hbo-opleiding Onderne-
merschap en Retailmanagement op zak
maakte Kaper uit Westhoek – gelegen aan
de rand van de Waddenzee – in het najaar
van 2020 de stap naar het zelfstandig
ondernemerschap. “Ik wist absoluut niet
welk beroep ik wilde uitoefenen. Wel ben
ik van mijzelf erg ondernemend en wist ik
dat ik graag een eigen bedrijf wilde begin-
nen.” Daarom had ze zich in juli dat jaar
ingeschreven bij de Kamer van Koophan-
del.
Toevallig
Enkele maanden later, op 11 november,
beleefde zij de eerste dag in haar eigen
prachtige verkoopwagen. Loekie Kaper’s
Vis heeft vier standplaatsen: op de woens-
dag staat ze in Menaldum, op donderdag
in Ferwert, op vrijdag in St. Jacobiparochie
en op zaterdag in Dronrijp. Het toeval
wilde dat de visboer die op deze markten
stond, en de zaak runde die haar over-
grootvader in 1936 was begonnen, ermee
ging stoppen. “Het leek me altijd al heel
leuk, lekker in de buitenlucht. En hoe leuk
zou het zijn dat de naam ‘Kaper’ verbon-
den bleef aan vis?” E
Dus kocht Loekie een verkoopwagen en
vroeg ze de benodigde vergunningen aan.
“Dat laatste was nog het meeste werk”,
blikt ze terug. “En toen moest ik alles nog
leren, want ik had helemaal geen ervaring
in de visbranche. Gelukkig had ik wel het
voordeel dat Kapers Vis al 85 jaar verbon-
den is aan de familie. Mijn overgrootvader
Hans Kaper is ermee begonnen. Ik ben nu
de vierde generatie.”
Boven verwachting
Corona bleek uiteindelijk geen probleem
voor de nieuw gestarte onderneming,
aldus Loekie. “Vis als product gaat prima,
als je maar kwaliteit levert. Dat vind ik erg
belangrijk.” Het ging al snel boven ver-
wachting goed. “Wij verkopen vooral
gebakken vis, haring en diverse belegde
broodjes. Er waren in coronatijd natuurlijk
heel veel mensen die thuiswerkten. Zij gin-
gen in de pauze een blokje om en kwamen
langs voor een gebakken visje. Daarnaast
zat de horeca ook nog eens dicht, dus je
kon nergens naar toe. Wij waren het enige
uitje geworden. Mensen kwamen hier bij
elkaar. We hadden echt de functie van een
sociale ontmoetingsplek gekregen.”
Loekie had niet verwacht dat ze het als
starter meteen zo druk zou krijgen. “Ik
had natuurlijk wel de naam ‘Kaper’ mee
maar je moet het dan nog wel waarma-
ken. We hadden meteen onze vaste klan-
ten, maar we zien er ook nog steeds veel
nieuwe klanten bijkomen. In het begin
heeft mijn vader mij nog meegeholpen.”
Daarnaast werd de onderneemster tot
voor kort geholpen door parttime krach-
ten, maar inmiddels heeft ze iemand voor
vast aan kunnen nemen. Petra komt uit
Leeuwarden en heeft ervaring in de vis.
Die komst werd ook gemeld op Facebook
waarop Loekie heel actief is.
Toekomstplannen
Ondernemer als ze is, heeft Loekie genoeg
plannen voor de toekomst. “Ik ben sowieso
van het ontwikkelen en investeren in
jezelf en in je bedrijf. Zoals het nu gaat,
begin ik er in de toekomst een eigen zaak
bij. Daarin kun je de klanten toch wat
meer bieden qua producten.” Nu is het
vooral gebakken vis. “Ik heb twee bak-
ovens tot mijn beschikking. En je kunt er
wel friet bij gaan verkopen als Fish &
Chips, maar dan heb je toch een derde
oven nodig. Het voordeel van een verkoop-
wagen is wel dat iedere dag anders is. Al-
leen al omdat je iedere dag in een andere
plaats staat.”
Als tip geeft Loekie aan andere jongeren
mee, dat wanneer ze iets willen, ze ge-
woon hun hart moeten volgen. “Verdiep
jezelf goed in de branche waarin jij wil
gaan starten. Doe een marktonderzoek.
Ook moet je duidelijk hebben waarin jij je
gaat onderscheiden. Mij sprak vis heel erg
aan. Mijn familie zit al heel lang in deze
handel en geen dag is hetzelfde. Je hebt
veel contact met de klanten. Dat is erg
leuk.”
Qua ondernemerskennis zit het natuurlijk
wel goed gezien haar vooropleiding, maar
vaktechnisch wil de Friezin zich de ko-
mende tijd zeker verder ontwikkelen. Een
complete opleiding is niet haalbaar, want
ze heeft het luxeprobleem dat ze het nu al
heel erg druk heeft met haar onderne-
ming. “Wellicht ga ik nog wat cursussen
volgen. Je kan nooit genoeg leren.”
“Van de overheid
kreeg ik geen rooie
cent aan steun”
20-21-22_starters.indd 21 20-10-21 13:16