Pagina 30 van: Marktvisie 11 – 2021

NR 11 | NovembeR 202130
RepoRtage
M arktkooplieden die food verkochten, mochten lange tijd niet op de markt
staan. Hetzelfde gold voor foodonderne-
mers op kermissen. Inmiddels zijn ook zij
weer present. Zij moesten op een andere
manier het hoofd boven water houden.
Menig ondernemer was uitermate inven-
tief, zo blijkt uit een rondgang op de ker-
mis van Echt. “Onze oliebollenkraam
hebben we omgebouwd tot een oliebollen
drive-in en mijn man is als loodgieter
gaan werken”, vertelt Romina Stroucken.
Het is deze stralende vrijdagmiddag in ok-
tober wel even wennen als je het kermis-
terrein in Echt betreedt. Er staan geen
hekken rondom het plein, een QR-code
tonen hoeft niet en ook pijlen op de grond
met een verplichte looproute ontbreken.
Alsof er nooit een coronacrisis heeft be-
staan. Aan de blije gezichten van de bezoe-
kers kun je aflezen dat ze volop genieten
van de hervonden vrijheid. Ook Romina
Stroucken, telg van een bekende Lim-
burgse kermisfamilie en op de Echter ker-
mis onder meer aanwezig met een
suikerspinnenkraam, kan dat beamen: “Je
merkt dat de mensen er weer graag uit wil-
len en dat de kermissen weer drukker wor-
den. Ook naar ons als ondernemers zijn de
mensen heel positief. Zo van: wat fijn voor
jullie dat jullie weer mogen! Dat raakt je
echt als je zoiets hoort, dat doet je goed.”
Loodgieter
Net als voor zoveel ondernemers, had de
coronacrisis een enorme impact op het
bedrijf van Stroucken. Behalve dat in 2020
alle kermissen werden geannuleerd,
gooide de lockdown van afgelopen decem-
ber nog extra roet in het eten. “In novem-
ber en december hebben wij met onze
oliebollenkraam altijd een vaste stand-
plaats bij de Intratuin in het Brabantse
Nuenen”, zegt Stroucken. “Maar eind de-
cember, qua oliebollenverkoop juist de
drukste periode van het jaar, werd een
tweede lockdown van kracht. Van de ene
op de andere dag kwamen er toen nauwe-
lijks klanten meer. Om toch nog wat te
kunnen verkopen, hebben wij onze olie-
bollenkraam omgebouwd tot een oliebol-
len drive-in.”
Om het hoofd boven water te houden,
worden ondernemers in zo’n situatie dus
gedwongen om heel inventief te zijn, be-
aamt Stroucken. “Zo hebben wij in de be-
ginperiode van de coronacrisis onze
kraam in onze bedrijfshal geplaatst om
van daaruit onze suikerwaren te gaan ver-
kopen”, zegt zij. “Vervolgens hebben wij
dat op Facebook volop gepromoot. Dat
werkte, want daarvoor kwamen mensen
speciaal naar ons toe rijden. En mijn man,
die heel handig is, is tijdens de coronacri-
sis gaan werken als loodgieter. Alles om op
een of andere manier toch maar de kost te
kunnen verdienen.”
Aardbeien drive-in
Ook Bert Stroucken – in de verte familie
van Romina – zat tijdens de coronacrisis
bepaald niet stil. Als eigenaar van meer-
dere kermisattracties, en op de Echter ker-
mis van de partij met een oliebollenkraam,
was ook voor hem het niet doorgaan van
de kermissen een behoorlijke domper.
“Toen heb ik een avond thuis op de bank
“Mijn man is
als loodgieter
gaan werken”
Foodondernemers zijn blij dat ze weer op de
kermis mogen staan.
Om de coronacrisis te doorstaan heeft Romina Stroucken de oliebollenkraam omgebouwd tot een olie-
bollen drive-in.
eens rustig zitten nadenken”, blikt hij
terug. “Wat gaat een ondernemer in zo’n
penibele situatie doen? Juist ja: onderne-
men natuurlijk!”
Zo ontstond bij hem het idee van een
aardbeien drive-in. “Pal voor mijn woning,
op een industrieterrein hier in Echt”, legt
hij uit. “Vanaf april 2020 hebben wij daar
vier maanden lang aardbeien met chocola,
wafels en fruit verkocht.” Het werd een
“Dankzij aardbeien
drive-in nog wat
kunnen verdienen”
29-30-31_kermis.indd 30 20-10-21 13:17